Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΛΑΡΥΜΝΑ 5 ΙΟΥΝΗ 2008


‘ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ’

….έγραφε το πανώ που αντικρίσαμε μπαίνοντας στη Λάρυμνα για να συμμετέχουμε στη Γ.Σ. που οργάνωσαν την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον η Τ.Α. και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λάρυμνας. Θέλαμε να ενώσουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους μιας από τις πλέον υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική ρύπανση περιοχές, για να σταματήσει να βιάζεται το περιβάλλον από τη μεταλλευτική επιχείρηση ΛΑΡΚΟ, τις αμμοβολές, τα παράνομα ιχθυοτροφεία, από την συνέχιση της παράνομης απόρριψης της σκουριάς στη θάλασσα αλλά και να αποτραπούν τα εγκληματικά σχέδια της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ που με τις ευλογίες της Κυβέρνησης σχεδιάζει να κατασκευάσει ρυπογόνο λιθανθρακική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Όλα ήταν έτοιμα για τη συνέλευση που έγινε στην παραλία που κάποτε ήταν το ‘πιο όμορφο φυσικό λιμάνι στην χώρα’ όπως μας είπαν οι κάτοικοι το οποίο φρόντισε να το αξιοποιήσει δεόντως για το προσωπικό του συμφέρον ο Μποδοσάκης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Εκεί αντικρίζοντας το εργοστάσιο-τέρας της ΛΑΡΚΟ, με τα νερά της θάλασσας καφέ από τη σκουριά, την ανάσα να σου κόβεται από την καπνιά, τα φουγάρα να καπνίζουν ασταμάτητα και τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στην προκυμαία τα αισθήματα ήταν ανάμεικτα. Θλίψη, θυμός μαζί με τύψεις που εμείς μπορούμε να ανοίξουμε το παράθυρο μας για να πάρουμε αέρα και μπορούμε ακόμα να αντικρύσουμε ένα κομμάτι γαλάζιου ουρανού.

Δυστυχώς οι κάμερες της τηλεόρασης έφυγαν πριν αρχίσει η συνέλευση, αφού φρόντισαν προηγούμενα να πάρουν τις σχετικές δηλώσεις των βουλευτών και παραγόντων του Νομού που έδωσαν σύσσωμοι το παρών. Έτσι δεν μπόρεσαν να καταγράψουν την αγανάκτηση, την κραυγή αγωνίας και τα σταράτα λόγια των κατοίκων της Λάρυμνας που κατηγόρησαν τους παράγοντες της περιοχής και τις μέχρι τώρα Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για κοροϊδία και αδιαφορία χρόνων για τα προβλήματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ , των κατοίκων της Λάρυμνας και της ευρύτερης περιοχής.

Τόσα χρόνια χορτάσαμε λόγια , θέλουμε έργα’, ‘Η ΛΑΡΚΟ είμαστε εμείς, έγινε με τον ιδρώτα και το αίμα μας, δεν θέλουμε να κλείσει, θέλουμε να πάρει επιτέλους μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας’. ‘Γιατί μέχρι τώρα οι αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες δεν έχουν έρθει ποτέ στη Λάρυμνα και δεν έχουν επιβάλλει κανένα πρόστιμο στη ΛΑΡΚΟ που παρανομεί σε βάρος του περιβάλλοντος; Σήμερα, η ΛΑΡΚΟ έδειξε ότι μπορεί να δουλέψει με χαμηλότερους ρυθμούς και να παράγει λιγότερους ρύπους. Μόλις φύγετε οι καμινάδες θα αρχίσουν πάλι να ξερνάνε δηλητήριο’. ‘Γιατί η Λάρκο δεν επένδυσε τα κέρδη της από τη αύξηση της τιμής του νικελίου για να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της; ‘Κάποτε οι μαούνες έριχναν τη σκουριά στα ανοιχτά, από τότε που δόθηκε το έργο σε ιδιωτική εταιρία την αδειάζουν μόλις βγουν από το λιμάνι’ ήταν μερικά από τα αμείλικτα ερωτήματα των κατοίκων για να καταλήξουν ‘ Φτάνει πια η κοροϊδία. Χορτάσαμε . Δεν θέλουμε άλλες βιομηχανικές επενδύσεις στη Λάρυμνα. Με το δικό μας αγώνα , δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον τόπο μας , ούτε με λιθάνθρακα ούτε άλλης μορφής ενέργειας’.

Κυνική η εκπρόσωπος της ΔΕΗ μίλησε για τα πλεονεκτήματα ενός φτηνού καυσίμου ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, υπερασπίστηκε τον κ. Σουφλιά και μας ανέλυσε τα μελλοντικά φιλικά για το περιβάλλον σχέδια της ΛΑΡΚΟ που δεν περιλαμβάνουν λιθανθρακική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα των κατοίκων γιατί δεν έκανε τίποτα μέχρι τώρα…

‘Έχω δει πολλές βιομηχανικές μονάδες σε περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες , αλλά αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναδεί’ , τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός δείχνοντας το απαρχαιωμένο και σκουριασμένο εργοστάσιο πίσω μας. Συνέχισε λέγοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τον αέρα της Ελλάδας και να κινητοποιηθούμε για να μην επιτρέψουμε να γίνουν ρυπογόνα εργοστάσια λιθάνθρακα ούτε εδώ ούτε πουθενά άλλού στη χώρα μας και να αντιδράσουμε αποφασιστικά στους έμμεσες εκβιασμούς για πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Μπασδέκης τόνισε την αντίθεση και τις παρεμβάσεις του κόμματός του στα σχέδια της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ αλλά και τη γενικότερη αντίθεσή τους στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Ο εκπρόσωπος της πανελλαδικής κίνησης Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα μίλησε για την ανάγκη της ενότητας και συντονισμού πάνω στο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές με τα καταστροφικά για το περιβάλλον σχέδια για ίδρυση λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Την αντίθεση τους στα σχέδια της ΔΕΗ για ίδρυση λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα της περιοχής τόνισαν επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Επικρατείας κ. Κουβέλης και η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου και από τη μειοψηφία του Νομ, Συμβουλίου ο Νότης Μαριάς. Κάνοντας στροφή από την προηγούμενη στάση τους δεν υστέρησαν σε υποσχέσεις και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού Γιαννόπουλος, Σταικούρας και Καλλιώρας και ο Αντινομάρχης Φθιώτιδας κ. Ρίζος. Δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το αίτημα των κατοίκων και της ΤΑ για να μην γίνει η επένδυση της ΔΕΗ στη Λάρυμνα αποφεύγοντας να δεσμευθούν ότι είναι αντίθετοι στις ρυπογόνες λιθανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε οποιαδήποτε περιοχή. Ο κ. Σταϊκούρας , προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας έμμεσα ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα!!!. Λάβρος και ο βουλευτής Θαν. Γιαννόπουλος για την ασυδοσία της ΛΑΡΚΟ, δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει πειστικά στην ερώτηση του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ρούσση γιατί δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου όταν ήταν στο Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσει σε επιδημιολογική μελέτη των αλιευμάτων και σε μετρήσεις των ρύπων για να γνωρίζουν οι κάτοικοι τι τρώνε και τι αναπνέουν, κάνοντας την αμίμητη δήλωση : ‘Αναγκάστηκα να υπογράψω, ενώ δεν ήθελα!!!!’ . Με το δίκαιο τους δύσπιστοι στα μεγάλα λόγια, οι κάτοικοι της Λάρυμνας υιοθέτησαν στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης το ψήφισμα με τα αιτήματα που είχαν διαμορφώσει οι φορείς της περιοχής και διατράνωσαν την αποφάσή τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους δίνοντας ραντεβού στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Πίνοντας ένα ποτήρι μπύρα πριν αναχωρήσουμε μετά από μια συγκλονιστική εμπειρία, οι φωτιές από τις οι καμινάδες απέναντι μας ‘άρχισαν να φουντώνουν μέχρι τον ουρανό και οι καμινάδες να ξερνάνε μαύρο καπνό, σημάδι ότι η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ επανήλθε στους καθημερινούς της ρυθμούς….

ΧΑΡΑ Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου