Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΔΟΥΡΕΙΟΣ.ΤΥΠΟΣ από Αντώνη Παρίνη


Γεια χαρά! Χαράς ευαγγέλια στους σύγχρονους τηλεοπτικούς διαύλους αγαπητοί αναγνώστες! Ο ανηλεής στίφτης της επικαιρότητας δεν αφήνει ούτε κουκούτσι να πάει χαμένο από τα ποικίλα ζουμερά και μη «φρούτα», που επί μονίμου βάσεως αγκομαχούν να «δροσίσουν» κάπως την άτονη καθιστική ζωή του Νεοέλληνα, δίνοντας του και τις ενδεδειγμένες συντεταγμένες να πορευτεί εφησυχασμένος. εν ειρήνη! Ναι, αλλά βρε αδερφέ, αυτός ο ορυμαγδός της πληροφόρησης και της ενημέρωσης μας έχει πήξει στο κουκούτσι και από χυμό και ουσία, όπως λένε και στο χωριό μου. ντιπ! Πολύ φοβάμαι πως αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος πάσχει από στρουθοκαμηλισμό ή έστω μιθριδατισμό, επιτρέψτε μου να δηλώσω πως πλανάται πλάνην οικτράν και καθεύδει τον νήδυμον ύπνον.
Αρχικά, αξίζει να καταγραφούν κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις. Δεν σκοπεύω να εξοβελίσω στο πυρ το εξώτερον τους δημοσιογράφους συλλήβδην. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν αναλογιστούμε πως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί, οι ηθικοποιημένοι και οι ανήθικοι. Δεν επιθυμώ να ορίσω κανόνες δεοντολογίας σχετικά με το - προπάντων λειτούργημα- κι έπειτα επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Ηθικολογίες και δεοντολογίες όλοι μας μπορούμε να δούμε όποια ώρα θέλουμε με ένα απλό.ζάπινγκ! Και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να κινδυνολογήσω, με όπλο μια στείρα αμφισβήτηση, χωρίς μια ουσιαστική και εφικτή αντι- πρόταση. Αυτό που πραγματικά με ανησυχεί και με εξοργίζει είναι το γεγονός της απαξίωσης του τρίπτυχου « πολίτης- τηλεθεατής- καταναλωτής» από εκείνους τους επιφανείς αφανείς που καθημερινά σπέρνουν στις ψυχές και στις συνειδήσεις μας την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό. Κι όπως αιώνες τώρα τραγουδά κι ο πολύπαθος λαός.ό,τι σπείρεις θα θερίσεις!
Υποτίθεται πως ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, οφείλει να είναι το βήμα του απλού πολίτη ,το στήριγμά του στο λασπωμένο στίβο της κοινωνικής πραγματικότητας. Να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, συμβάλλοντας έμπρακτα στην εξυγίανση των θεσμών. Να προβάλλει τα δικαιώματα που συχνά πυκνά καταστρατηγούνται και να δίνει ισχυρά ραπίσματα στις όποιες αυθαιρεσίες της εξουσίας. Μέχρι εδώ ο λόγος θυμίζει τον ξύλινο λόγο των εκθέσεων ιδεών. Και θυμάμαι πως πριν χιλιάδες χρόνια ένα ξύλινο ομοίωμα αλόγου κυρίευσε με δόλο την ακμάζουσα τότε Τροία. Σήμερα, ο ξύλινος κενός δημοσιογραφικός λόγος, ως σύγχρονος Δούρειος Ίππος, ναρκώνει ένα μεγάλο τμήμα πολιτών, οι οποίοι, εφησυχασμένοι, όπως οι Τρώες, γεύονται την φαινομενική ευμάρεια, ανυποψίαστοι για την καταιγίδα που απειλητικά πλησιάζει. Κατ' επέκταση, ο Τύπος έχει απεμπολήσει προ πολλού την αρχική του αποστολή, δικαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονται πως πλέον συνιστά άτυπα την Τέταρτη Εξουσία, το δεκανίκι της καθεστηκυίας τάξης, καταβαραθρώνοντας τα δικαιώματα του λαού εν ονόματι των συμφερόντων των «πληβείων», στα πλαίσια μιας επιδερμικής δημοκρατίας. Και για αντιπερισπασμό, κατά το προσφιλές τους «άρτος και θεάματα» οι βαρόνοι των Μ.Μ.Ε ρίχνουν με το κιλό στάχτη στα μάτια μας, αφενός προωθώντας χαλκευμένες ειδήσεις κι αφετέρου είτε αποσιωπώντας σημαντικά γεγονότα είτε προβάλλοντας ως μείζονος σημασίας πολύχρωμες ειδήσεις και κιτς θεματολογία, που - τολμώ να το πιστεύω- σε μια χώρα με ενεργούς και απόλυτα συνειδητοποιημένους πολίτες, δεν θα προβάλλονταν καν, από το φόβο της κοινωνικής χλεύης και κατακραυγής. Εδώ όμως είναι Ελλάδα, δεν είναι. παίξε- γέλασε!
κι όπως εύστοχα λέει κι ο ποιητής
« Η χαλκευμένη είδηση
ναρκώνει τη συνείδηση
φούσκωσε, χύθηκε ο καφές
και λέρωσε ο καναπές.
Με χαλκευμένα ψέματα
μπαζώνουνε τα ρέματα
τηλεμαλάκυνσης ακμή
στο κούτελο του θεατή»
Παρακολουθώ, όσο μου το επιτρέπει ο προσωπικός μου νευρολόγος, τα δελτία ειδήσεων, ακόμα κι αυτά τα «μεσημεριανάδικα», που ακόμα δεν κατάλαβα τι διαφορά έχουν από τα βραδινά δελτία! Τα παρακολουθώ από τη μία, γιατί θεωρώ εκτός από δικαίωμα και υποχρέωσή μου την (;) πληροφόρηση. Από την άλλη, θέλω αυτό που κατακρίνω να το γνωρίζω πρώτα από την καλή κι απ' την ανάποδη και μετά να το ραπίζω. Και απορώ ( όχι με την καρδιά μου) αν η θεματολογία που καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στα τηλεπαράθυρα των δελτίων ειδήσεων και των παρεμφερών εκπομπών - όντως- απασχολεί ουσιαστικά τον σοβαρό, υπεύθυνο και προπαντός ενεργό Έλληνα πολίτη. Γιατί αν ισχύει το παραπάνω, αδέρφια- πατριώτες ,είμαστε να βάλουμε μια κοτρόνα στο λαιμό και να τραβήξουμε για το μουράγιο, σαν τον απαράμιλλο Διονύση Παπαγιαννόπουλο στο « Για ποιον χτυπά η κουδούνα» ή ως σύγχρονοι προφήτες Ηλίες να πάρουμε όρη και βουνά με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι, με προορισμό έναν τόπο, όπου θα αγνοείται παντελώς η ύπαρξή του.
Διατείνονται οι καρεκλοκένταυροι των Μ.Μ.Ε: « τα θέματα και οι πτυχές τους που προβάλλονται ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων σε κάθε τηλεοπτική ζώνη τηλεθεατών». Μάλιστα! Ας υποθέσουμε ότι από το πρωί ως το απόγευμα την πρωτοκαθεδρία της τηλεθέασης καταλαμβάνουν οι νοικοκυρές, οι οποίες, σημειωτέον, είναι επιφορτισμένες με μια πολυδιάστατη απασχόληση, εξαιρετικά δύσκολη: είναι οι κυρίες του οίκου, οι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία της οικογένειας. Και καταγράφω τυχαία: « πόσα βγάζει ο τάδε τραγουδιστής», « πώς παρά τις τρεις εγκυμοσύνες της, απαστράπτουσα τηλεοπτική περσόνα διατηρεί τη σιλουέτα της», «πόσο κόστισε το φόρεμα της νεαράς αοιδού στη Γιουροβίζιον» ή ανοιχτές συζητήσεις τύπου « η συμπεθέρα μου κυκλοφορεί μ' ένα 25χρονο Νιγηριανό. Δεν το θεωρώ σωστό» ή « πώς να αντιμετωπίσετε προβλήματα στυτικής συμπεριφοράς με.οζονοθεραπεία». Να σας πω εγώ πώς; Με μια βρεγμένη σανίδα! Και οι νοικοκυρές, αντί να ορθώσουν ανάστημα γιατί τους θίγουν το γούστο, την καλαισθησία και τη νοημοσύνη, υποθάλπουν αυτή την παρωδία με τη σιωπηρή τους σύμπραξη, αντί να βγάλουν την πρίζα από το κουτί και να απαιτήσουν ουσιαστική και διαφανή ενημέρωση για όλα εκείνα τα θέματα που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και σκεπάζουν σαν μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά το μέλλον των παιδιών τους.
Παρακολουθώ δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση και τρίβω τα μάτια μου, γιατί νομίζω πως ζω σε άλλη χώρα, όπου όλα λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι! Στις ειδήσεις του STAR νιώθω πως είμαι ο.Πάρις Κασιδόκωστας ή έστω βρε αδερφέ ο ανώνυμος φουσκωτός πορτιέρης ανώνυμου επαρχιακού σκυλάδικου! Κάνω ζάπινγκ και στα υπόλοιπα κανάλια, για να έχω πιο σφαιρική άποψη, και αντικρίζω ρεπόρτερ αγχωτικούς, στρεσαρισμένους, κινδυνολόγους, λαϊκιστές, ενώ από τα τηλεπαράθυρα μοσχομυρίζει overdose μαϊντανού ,από τους γνωστούς- αγνώστους επαΐοντες, οι οποίοι εκθέτουν απόψεις, υποδεικνύουν λύσεις και καταδεικνύουν υπαιτίους, προσέξτε: πάντα τους άλλους! Ποτέ τους ίδιους ή τους ομοϊδεάτες τους! Γιατί εδώ, στην Ελλάδα, για όλα φταίνε οι άλλοι.ποτέ εμείς, έτσι;
Ειδήσεις της κλειδαρότρυπας.Απηυδισμένος και αλλόφρων πιέζεις το mute του τηλεκοντρόλ, κλείνεις τα θολωμένα σου μάτια και ονειρεύεσαι άλλα μέρη κι όχι το πανάκριβο χοιρομέρι στα μεγαλομπακάλικα ή το ακαλαίσθητο μπούστο της ανορεξικιάς- κατά τύχη- ηθοποιού! Πολύ κλο-κλο αγαπητέ αναγνώστη.κι από αυγό τίποτα! Πού είναι ο Ζαχόπουλος..οέο; Μα.τον πήρε το ΕΥΡΗΚΑ! Φευ! Το «ευρηκα» του αρχαίου Αρχιμήδη επισφραγίστηκε κατά τραγικό τρόπο από εκείνο το «μη μου τους κύκλους τάραττε». Η αρχική γνώση που συνεπάγεται το σπάσιμο των πλατωνικών δεσμών της άγνοιας και της απαιδευσίας προκαλεί νομοτελειακά την .ταραχή των θιγομένων! Πίστευε. και μη ερεύνα ή πίστευε και μη.ερεύνα; Ιδού η απορία! Την Ζαχοπουλιάδα την επικάλυψε το Μακεδονικό, μετά η Καλομοίρα και τώρα το EURO! Το εθνικό ρίγος που νιώθω να με κατακλύζει από τη σπονδυλική μου στήλη ως τα φρύδια μου δεν με αφήνει σε χλωρό κλαρί! Χίλιες φορές να είχα.αιμορροΐδες! Τουλάχιστον θα ήξερα πώς να τις καταπολεμήσω! Πρώτα η διπλωματική επιτυχία με το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, έπειτα η τρίτη θέση της δικιάς μας Καλομοίρας στο Βελιγράδι και τώρα.η διαφαινόμενη (;) επανάληψη της κατάκτησης του EURO από την Εθνική Ελλάδας (γεια σου.) δεν μου αφήνουν χώρο στο σκληρό μου δίσκο για μίζερες ειδήσεις του τύπου:
.. Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο το αίτημα μη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης
.. Εξαφανίστηκε από την Καραϊβική η φώκια μονάχους
.. Νέο εισαγγελικό αίτημα για άνοιγμα λογαριασμών γύρω από την υπόθεση Siemens
.. Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας από ΓΣΕΕ και καταναλωτικές οργανώσεις στις 19 Ιουνίου
.. Έτοιμη να κατασκευάσει 5 σταθμούς πυρηνικής ενέργειας δηλώνει η Ιταλία
.. Αγνοούμενοι δεκάδες ανθρακωρύχοι στην Ουκρανία μετά από έκρηξη σε ορυχείο
.. Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρά την Τρίτη η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρώντας στη συμφωνία με τη DT
.. Σπουδαία ευρήματα αποκαλύπτει το μετρό της Θεσσαλονίκης
.. «Ημιαργία» για τα περισσότερα ελληνικά μουσεία λόγω έλλειψης φυλάκων
.. Στο σκοτάδι οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας Σεργιανόπουλου
Αναφορικά με την τελευταία είδηση αυτό που πρέπει να μας ταρακουνήσει εκτός από τον παροδικό μας βίο και τη ματαιότητα της ζωής είναι η απαράδεκτη στάση μιας μερίδας δημοσιογράφων, οι οποίοι δολοφόνησαν .για δεύτερη φορά και μάλιστα πισώπλατα τον αείμνηστο πλέον καλλιτέχνη με ηθικολογίες του.πρωκτού, παραβιάζοντας κάθε ιερό και όσιο στο όνομα του ξεκατινιάσματος και της βάρβαρης τηλεθέασης. Και για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι είναι ανίκανοι να υπηρετήσουν την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία. Εύγε, μόνο για την Καλομοίρα είστε άξιοι.
Θα μου πείτε τώρα « έλα μωρέ κι εσύ, γραφικέ, τι σου φταίει το κοριτσάκι;» Σαφώς και δε μου φταίει! Μάλιστα είναι καθ' όλα αξιοπρεπής. Τα έχω με τον .Δούρειο Τύπο που βάζουμε μες στα σπίτια μας, την ώρα που τρώμε, που κοιμόμαστε, που κάνουμε έρωτα, που ερωτευόμαστε και που παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και την αποπροσανατολίζει με φρου φρου κι αρώματα από τα ουσιαστικά προβλήματα που θέτουν φραγμούς στην πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Πώς είπατε; «Αλμα στο 4,9%; Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο;» Αν δεν το ακούσω από τον Χατζηνικολάου ή έστω τον Ευαγγελάτο δεν πιστεύω λέξη.

Αντώνης Παρίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου