Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη ρύπανση στον Μαλιακό ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ



Δελτίο τύπου
Με έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε τη βολιδοσκόπηση των τοπικών αρχών της Φθιώτιδας, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για τον παροπλισμό πλοίων στο Μαλιακό κόλπο. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι ένας κλειστός κόλπος όπως ο Μαλιακός, χαρακτηρισμένος ως περιοχή NATURA 2000, επιβαρημένος από κάθε λογής ρύπανση, έχει ακόμη περιθώρια!
Με τα παροπλισμένα πλοία, εκτός από τα θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας, μείωσης ελεύθερου ζωτικού χώρου στο Μαλιακό για τους αλιείς και αισθητικής υποβάθμισης, θα προκύψουν και σοβαρότατα προβλήματα χημικής ρύπανσης από ατυχήματα διαρροών. Τα παροπλισμένα πλοία περιέχουν ποικιλία επικίνδυνων υλικών, όπως είναι τα λιπαντέλαια, τα λασπώδη κατάλοιπα υδρογονανθράκων π.χ. πολυχλωριωμένα διφαινύλια, τα βαρέα μέταλλα, ο αμίαντος, το κλοφέν και τα τοξικά υφαλοχρώματα που είναι δηλητηριώδεις οργανοκασσιτερικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται ως ισχυρά βιοκτόνα για να εμποδίζουν την ανάπτυξη αλγών, οστράκων και άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Με τη μακρά παραμονή των πλοίων στη θάλασσα, τα υφαλοχρώματα διαλύονται, διασπείρονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, συσσωρεύονται στα ιζήματα του βυθού και περνούν στην τροφική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη ρύπανση των παράκτιων υδάτων και του αιγιαλού καθώς και σημαντικές ζημίες στα οικοσυστήματα. Κινδυνεύουν τα αλιεύματα και οι μυδοκαλλιέργειες της περιοχής. Με το δεδομένο ότι ο Μαλιακός κόλπος είναι κλειστός και αβαθής και με βραδείς χρόνους ανανέωσης των νερών, όλα τα παραπάνω χημικά θα επιδράσουν δραματικά στις συγκεντρώσεις των τοξικών ουσιών στον κόλπο. Και να μην ξεχνάμε την παλιά μας εμπειρία από τον παροπλισμό σκαφών στην ίδια περιοχή, στη δεκαετία του 80, ρυπάνσεις και ατυχήματα που είναι γεγονότα και όχι υποθέσεις.
Έτσι οι κίνδυνοι που καιροφυλακτούν από την παραμονή των πλοίων στη θαλάσσια περιοχή και για την υγεία των ανθρώπων και για το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι μεγάλοι. Επιπλέον υπάρχουν πάντα κίνδυνοι ατυχημάτων λόγω εκρήξεων από κατάλοιπα υδρογονανθράκων.
Υπουργείο και τοπικοί φορείς, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με την προστασία της βιοποικιλότητας, τον εμπλουτισμό των αλιευμάτων, την προστασία του Μαλιακού από τη χημική ρύπανση της βιομηχανικής ζώνης, των γεωργικών δραστηριοτήτων και των αστικών λυμάτων και βοθρολυμάτων, αλλά και τη βελτίωση των ακτών, δίνοντας ζωή στους όμορους Δήμους. Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, είμαστε αντίθετοι με τη χρήση του Μαλιακού σε χώρο παροπλισμού και παραμονής σαπιοκάραβων. Λέμε όχι στην περαιτέρω επιβάρυνση του και με την ευκαιρία αυτή κάνουμε έκκληση στους τοπικούς φορείς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς, να δούμε το μέλλον της θάλασσας μας μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί από την κεντρική και τοπική εξουσία.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ALTPRESSFTHIOTIDAS ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

1. Υπήρξε ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση από τους πολίτες ( με μεμονωμένες περιπτώσεις δια;φωνίας) και την ΤΑ των παραλιακών Δήμων ενώ απουσίαζαν η ΝΑ, βουλευτές του Νομού κλπ. Χρειάζεται παραπέρα συντονισμένη και έγκαιρη αντίδραση όλων των φορέων του Νομού. Ασ παραδειγματισθούν από την άμεση αντίδραση των Χαλκιδέων. Αν θέλουν βέβαια....
2. Ενα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Μαλιακός είναι ένα ημίκλειστο και ευαίσθητο θαλάσσιο σύστημα που πρέπει να τεθεί υπό πλήρη προστασία. Δεν αντέχει μια επί πλέον πηγή ρύπανσης. Ο Μαλιακός να μη γίνει ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΟΙΩΝ. Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση και σχεδιασμός για τη διαχείριση του χώρου.
3. Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ να βγει στο προσκήνιο και να έχει κυρίαρχο λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τη ποιότητα ζωής του. Η παρούσα απειλή ας είναι μια ευκαιρία να δούμε το πρόβλημα της ρύπανσης του Μαλιακού συνολικά και να δραστηριοποιηθούμε για να ελαχιστοποιηθεί η ρύπανση από όλες τις πηγές.
Ας φροντίσουμε όλοι οι παραπάνω διαπιστώσεις να υλοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου