Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

18 Οκτωβρίου 1944: Ημέρα Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους κατακτητές




Δεν συμμετέχουν στις επίσημες εκδηλώσεις της 18ης Οκτωβρίου για γιορτασμό της απελευθέρωσης της Λαμίας και του Πολιούχου της πόλης Αγίου Λουκά το ΚΚΕ,Αντιστασιακοί και ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ
Με κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 11 το πρωΐ, στην πλατεία Λαού, θα γιορτάσουν την επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς και την συμπλήρωση 65 χρόνων οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λαμία.

Απέχοντας από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Λαμίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΚΕ Φθιώτιδας, το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ και η Κομματική Οργάνωση Λαμίας του ΚΚΕ, διοργανώνουν δική τους εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής αντίστασης.




ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τον Οκτώβρη του 1944, σαν αποτέλεσμα της ηρωικής, αντιφασιστικής πάλης του λαού μας, οι Γερμανοί υποχωρούν και ο ΕΛΑΣ συνεχίζει τις μάχες, απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά. Στις 12 Οκτώβρη απελευθερώνεται έπειτα από σκληρές μάχες η Αθήνα γεγονός που προκαλεί έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού σε όλους τους πατριώτες. Η λευτεριά πλησιάζει και για τις άλλες σκλαβωμένες ακόμη περιοχές καθώς τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών διαδέχονται το ένα, το άλλο.
Στις 18 Οκτώβρη το βράδυ, κάτω από σφυροκόπημα των τμημάτων της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, οι τελευταίοι Γερμανοί εγκαταλείπουν τη Λαμία. Φεύγοντας πανικόβλητοι οι Γερμανοί άφησαν άθικτες τις τεράστιες αποθήκες τροφίμων. Είχαν επιχειρήσει όμως υπονομεύσεις για ανατίναξη καίριων σημείων της πόλης. Το σημαντικότερο ήταν το συγκρότημα των Παλιών Στρατώνων, όπου ήταν αποθηκευμένα πυρομαχικά και κυρίως οβίδες πυροβολικού των κατακτητών. Ο Αυστριακός στρατιώτης, Η. Κόκκινος, που γνώριζε πού ήταν κρυμμένα τα καλώδια για τις εκρήξεις, τα αποκάλυψε στους εφεδρο-ΕΛΑΣίτες της πόλης που πρόλαβαν και τα εξουδετέρωσαν. Έτσι, στις 19 Οκτώβρη τα ξημερώματα οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη πολύπαθη Λαμία, ελευθερωτές. Σε λίγες μέρες φτάνει στη Λαμία ο Άρης Βελουχιώτης και το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, η Κ.Ε. του ΕΑΜ και των άλλων αντιστασιακών, καθώς και κλιμάκιο της ΠΕΕΑ Η πόλη έγινε για μερικές μέρες η δεύτερη πρωτεύουσα της Ελλάδας, ενώ στις 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας η Παμφθιωτική πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ, με την ευκαιρία της επετείου της ημέρας του ΟΧΙ. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που γνώρισε ποτέ η Λαμία.

Η πόλη της Λαμίας, που έχει τη τιμή να είναι γενέτειρα του πρωτο-καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη και πολλών αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, οφείλει σήμερα να τιμήσει τους Αντιστασιακούς αναδεικνύοντας την προσφορά και τις θυσίες τους και κάνοντας κτήμα της νέας γενιάς το πραγματικό νόημα της σημερινής επετείου που είναι ένα διαχρονικό μήνυμα Εθνικής αξιοπρέπειας και Αντίστασης σε κάθε λογής σύγχρονους φασισμούς και ρατσισμούς.

Επειδή πιστεύουμε ότι ο καθιερωμένος διπλός εορτασμός της 18ης Οκτωβρίου 1944 στη πόλη μας, με την μονομερή έμφαση στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου, υποβαθμίζει τη προσφορά των Αντιστασιακών στην απελευθέρωση της Λαμίας και συσκοτίζει–όχι τυχαία-την ιστορική αλήθεια, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν θα συμμετάσχει στον επίσημο γιορτασμό της επετείου που στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται δοξολογίες κα λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Λουκά. Σαν μια ελάχιστη ένδειξη φόρου τιμής στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού στις 12, το μεσημέρι.

1 σχόλιο:

  1. Καλα κανει η Αριστερά και δε συμμετέχει στις εκδηλωσεις των άλλων! Ο Βελουχιώτης πολέμισε τους φασίστες, τους καπιταλιστές, τους ρουφιάνους και τους εκμεταλευτές του λαού! Οι βουλευτές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατεστρεψαν αυτον τον τόπο και ξεπουλήσαν τα πάντα! Βρίσκονται σε αυτες τις εκδηλώσεις μόνο για να προβληθούν στα κανάλια και να κάνουν δημόσιες σχέσεις...Ο βελουχιώτης κατι τέτοιους θα τους είχε για να σκουπίζουν τα αγάλματα απο τις κουτσουλιές στην πλατεία λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή