Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Ο Νομός Φθιώτιδας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα σαν αποτέλεσμα των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της έλλειψης χάραξης μιας στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Οι βουλευτές των κομμάτων εξουσίας που ο Φθιωτικός λαός τίμησε επανειλημμένα με την ψήφο του, παρά τις υποσχέσεις τους δεν μπόρεσαν να ασκήσουν μια αποτελεσματική παρέμβαση στην κεντρική εξουσία και να δώσουν λύσεις προς όφελος των πολιτών. Ζούμε μια ζοφερή πραγματικότητα ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας είναι δυσοίωνες.


Συγκεκριμένα επισημαίνουμε:

-Η Φθιώτιδα και η Περιφέρεια Στερεάς έχει σοβαρές ελλείψεις σε έργα υποδομής (δευτερεύοντα επαρχιακά οδικά δίκτυα, οδικοί κόμβοι, ολοκλήρωση σιδηροδρόμου, αντιπλημμυρικά έργα, βιολογικοί καθαρισμοί, σχολικές αίθουσες, ΧΥΤΥ κλπ). Παρ’ όλα αυτά με πλασματικά στοιχεία είναι εκτός στόχου 1 του Δ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης ενώ υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση και έλλειψη σωστού προγραμματισμού για τα μειωμένα ποσά του ΕΣΠΑ 2007-2013.

-Υπάρχει δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στη γεωργία και κτηνοτροφία σαν αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής. Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων αγροτών που θα εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου.

-Τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας συνεχώς διευρύνονται. Οι νέοι στην προσπάθεια τους να βρουν δουλειά έρχονται αντιμέτωποι με ένα πελατειακό σύστημα που τσαλαπατά την αξιοπρέπειά τους και ‘έχουν να αντιμετωπίσουν με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για μια ακόμα φορά, με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες το εμπόριο ελπίδας μέσω των προγραμμάτων stage καλά κρατεί.

-Οι απολύσεις εργαζομένων, οι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις μεγαλύτερες μεταλλουργικές βιομηχανίες στη περιοχή μας απαξιώνεται συστηματικά από τις διορισμένες από την Κυβέρνηση διοικήσεις με στόχο την εκποίηση της.

- Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν σε ύψος ρεκόρ. Οι τράπεζες έλαβαν το πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ, όμως ελάχιστα χρήματα έφτασαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, τη φοροεπιδρομή και την επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

-Ο Σπερχειός ποταμός και ο Μαλιακός κόλπος αργοπεθαίνουν από τη μόλυνση, οι προστατευόμενες περιοχές προστατεύονται μόνο στα χαρτιά ενώ ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης και η ευρύτερη περιοχή με το νέο Χωροταξικό παραδίδεται στις εξορυκτικές δραστηριότητες των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Η πρόσφατη οικολογική κρίση του Μαλιακού, έδειξε τις χρόνιες παραλείψεις και καθυστερήσεις σε αναγκαία έργα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

-Στην εκπαίδευση οι ελλείψεις σε αίθουσες, εποπτικό και διδακτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση συστηματικά υποβαθμίζεται και τα βάρη της εκπαίδευσης σηκώνει η ελληνική οικογένεια. Το Πανεπιστημίο Στερεάς που η λειτουργία του μαζί με το ΤΕΙ Λαμίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, παραμένει συρρικνωμένο χωρίς υποδομές και μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

- Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, τα κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΙΚΑ λειτουργούν με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς υλικά και φάρμακα. Τα ραντεβού για βασικές εξετάσεις κλείνονται μετά από μήνες. Βιώνουμε καθημερινά τη συστηματική απαξίωση της δημόσιας υγείας που εντάσσεται στους σχεδιασμούς για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

-Οι κάτοικοι της Φθιώτιδας επιβαρύνονται υπέρμετρα με το χαράτσι των διοδίων, βάρη που φόρτωσαν στις πλάτες μας η Κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ με τις συμβάσεις παραχώρησης του οδικού δικτύου που ψήφισαν στη Βουλή. Στο Ν. Φθιώτιδας προβλέπονται 5 σταθμοί διοδίων (!) και ήδη οι εταιρείες άρχισαν να εισπράττουν παράνομα τα αυξημένα διόδια πριν ολοκληρωθούν τα έργα του ΠΑΘΕ και πριν κατασκευαστούν παράπλευροι δρόμοι όπως υποχρεούνται.

Είναι άμεση ανάγκη για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου Ανάπτυξης με δημοκρατικό προγραμματισμό με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού και διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία για την υλοποίηση του με έμφαση στον οικοτουρισμό, ιαματικό και θεραπευτικό τουρισμό, την ήπια τουριστική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία των δασικών, υδάτινων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την ανάδειξη των ιστορικών χώρων, την προστασία και ανάδειξη των περιοχών NATURA 2000. Χρειάζεται ακόμα ριζική στροφή στην ασκούμενη αγροτική πολιτική, μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικά μέτρα στήριξης των ανέργων και οικονομικά ασθενέστερων.

Με διλήμματα και προγραμματικές ασάφειες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης και να ψαρέψουν σε θολά νερά, για να εφαρμόσουν τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές την επόμενη μέρα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, με την κινηματική του δράση και τις προτάσεις του έδωσε το παρόν στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Στις 5 Οκτώβρη πρέπει να έχουμε μια ισχυρή ριζοσπαστική και παρεμβατική αριστερή αντιπολίτευση, που θα βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά πολιτικά σχέδια και θα προωθήσει μια περιφερειακή ανάπτυξη με όρους κοινωνικούς και οικολογικούς. Η ενίσχυση της Αριστεράς που συγκρούεται και προτείνει, που διεκδικεί αλλά και κερδίζει μπορεί να αποτρέψει μέτρα, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής μας.

Δίνουμε την εκλογική μάχη με ενότητα και συσπείρωση για
ΣΥΡΙΖΑ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Είναι στο χέρι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου