Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τα "κλειδιά" στο ΔΝΤ


www.avgi.gr: 10/04/2010
* Με όρους ΔΝΤ το δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης

* Διπλή υποβάθμιση από τη Fitch σπρώχνει την Ελλάδα στη χρήση του "μηχανισμού στήριξης"

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο, μετά τη συμφωνία που κλείστηκε χθες στις Βρυξέλλες γύρω από τους όρους του "μηχανισμού στήριξης". Επισήμως η Ελλάδα επιμένει ότι επί του παρόντος δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού και ελπίζει ότι η ανακοίνωση των όρων θα φρενάρει την άνοδο των επιτοκίων στις αγορές. Την ίδια ώρα, όμως, διεθνείς οίκοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα υποβάλει αίτηση για υπαγωγή της στον μηχανισμό, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, δηλαδή πριν ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα και δημιουργηθεί κλίμα πανικού. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μάλιστα, υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την ελληνική οικονομία, από BBB+ σε ΒΒΒ-.

Σύμφωνα με τις πληροφίες, το δάνειο θα δοθεί με όρους ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιτόκιο προσδιορίζεται σε μονάδες ΔΝΤ και υπολογίζεται από 3,75% έως 5,01%.
Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει πρόγραμμα εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για έναν από τους όρους που θέτει το ΔΝΤ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου