Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ" για τη ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Λαμία 27 Απριλίου 2010

Με αφορμή τη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σημερινή δημοπράτηση του έργου «αξιοποίηση ακινήτου παλαιάς δημοτικής αγοράς» η δημοτική κίνηση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ επισημαίνει τα παρακάτω:

Η ‘ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ’ έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή της στη νοοτροπία και πρακτική τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου, τακτική που ακολουθήθηκε από τη δημοτική πλειοψηφία και στην περίπτωση της παλαιάς δημοτικής Αγοράς, που είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης.

Την κάθετη αντίθεσή μας για την κατεδάφιση της παλαιάς αγοράς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και εμπορικού κέντρου στο χώρο αυτό την έχουμε επανειλημμένα κάνει γνωστή τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου μας, δημοτικού συμβούλου Βασίλη Κυριακάκη, όσο και με σχετικές ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις. Επισημάναμε ότι η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης θα επιδεινώσει αντί να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα δεσμεύσει τον ευρύτερο χώρο καθιστώντας αδύνατη μια πιθανή μελλοντική πεζοδρόμηση του.

Τονίσαμε επίσης, ότι η δημοπράτηση του έργου με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής αντί ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκρισή της από την αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Έργων και χωρίς να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυκλοφοριακή μελέτη, είναι απαράδεκτη τακτική τόσο για τυπικούς όσο και ουσιαστικούς λόγους.

Δυστυχώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο πρυτάνευσαν άλλες λογικές και πάρθηκαν από τη δημοτική πλειοψηφία αποφάσεις οι οποίες, κατά την άποψη μας, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας και την αισθητική της Λαμίας. Σε μια πόλη που ασφυκτιά από τσιμέντο και κυκλοφοριακή συμφόρηση, εμείς επιμένουμε στην πρόταση μας, την οποία στηρίζουν και άλλοι μαζικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης μας, να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στην κατεύθυνση να αξιοποιηθεί ο χώρος της παλαιάς αγοράς κυρίως ως ελεύθερος χώρος υψηλού πρασίνου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο κατά τη σημερινή δημοπράτηση είναι μια καλή ευκαιρία που δίνει χρόνο στη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη στάση της κάτω από τις παρούσες συνθήκες και να μη δεσμεύσει με βεβιασμένες και πρόχειρες αποφάσεις το μέλλον αυτής της πόλης.
Στην κατεύθυνση αυτή ζητάμε να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και καλούμε τους δημότες της Λαμίας να κινητοποιηθούν διεκδικώντας τη δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου υψηλού πρασίνου σε μια πόλη βιώσιμη με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου