Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Καλλικράτης και οι συνενώσεις Δήμων στη Φθιώτιδα


Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη». Γ. Ραγκούσης: κανένας ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω από 10.000
Μείωση στελεχών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης


Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις. Να σημειώσουμε ότι οι περιφέρειες παραμένουν στα όρια των σημερινών.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται, όπως είπε ο υπουργός σε 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πηγές του υπουργείου ωστόσο υπολογίζουν ότι το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο δισ. ευρώ.

Μία ακόμη σημαντική διάταξη του νομοσχεδίου είναι αυτή που ορίζει ότι ένα δημοτικό διαμέρισμα θα μπορεί στο μέλλον να ενοποιηθεί με άλλον δήμο.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι "το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα", πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον «Καλλικράτη». Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τη Ρόδο αναρωτήθηκε «ποιες, δηλαδή, αρμοδιότητες θα δώσει στους καινούργιους δήμους για να παράγει ο καθένας τον δικό του πλούτο, μέσα από τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα (...). Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες», πρόσθεσε.Και κατέληξε:«Απαιτούνται 4-6 δισ. ευρώ για να ξεκινήσει ο Καλλικράτης. Όμως τα χρήματα αυτά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν, πόσω μάλλον που το νομοσχέδιο δεν έρχεται ν' αλλάξει την Τ.Α. αλλά να την ελέγξει».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η διοικητική αλλαγή ‘Καλλικράτης’, που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο ‘Καποδίστριας 2’, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού.
Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον ‘Καλλικράτη’ η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον ‘Καλλικράτη’ ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τονίζει ότι «απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα νομαρχιών στους δήμους και στις περιφέρειες.
Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της. Δεν είναι δημοκρατική, αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αντιθέτως ενισχύει και αναπαράγει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση. Ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί».

ΓΙΑ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Για τη Φθιώτιδα στον Καλλικράτη προβλέπονται δύο εναλλακτικά σενάρια 7 ή 8 δήμων και αναμενονται και σχετικές αντιδράσεις.

1. Δήμος Λαμίας με έδρα Λαμία που θα περιλαμβάνει τους δήμπους Λαμίας, Γοργοποτάμου , κοιν. Παύλιανης . Ο Δήμος Υπάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να συνενωθεί με το Δήμο Λαμίας ή το Δήμο Σπερχειάδας
2. Δήμος Αταλάντης με έδρα την Αταλάντη που θα περιλαμβάνει το Δήμο Αταλάντης, Οπουντίων και Μαλεσίνας
3.Δήμος Δομοκού με έδρα Δομοκό που συνενώνει τους Δήμους Δομοκού, Ξυνιάδας καιΘεσσαλιώτιδας
4. Δήμος Μαλιακού με έδρα Καμμένα Βούρλα που συνενώνει τους Δήμους Στυλίδας,Καμ. Βούρλων Αγίου Κωνσταντίνου
5. Δήμος Παρνασσού με έδρα Τιθορέα που συνενώνει δήμους Αφίκλειας, Ελάτειας και Τιθωρέας
6. Δήμος Στυλίδας με έδρα τη Στυλίδα που συνενώνει τους Δήμους Στυλίδας, Εχιναλιων και Πελασγίας
7. Δήμος Σπερχειού με έδρα Μακρακώμη που περιλαμβανει τους Δήμους Σπερχειάδας Μακρακώμης, Αγίου Γεωργίου και Τυμφρηστού ή
8 Χωριστά ο δήμος Σπερχειάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου