Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Δ.Τ της Ριζοσπαστικής κ Οικολογικής Συνεργασίας για τη Στερεά για το Πολυτεχνείο‏


Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα.
Το Πολυτεχνείο Ζεί... Το Πολυτεχνείο Ζει…
Ζεί στους αγώνες για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση.
Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στους λαούς που πιστεύουν στις δυνάμεις τους.
Το Πολυτεχνείο ζεί για να δείχνει το δρόμο της αντίστασης στους μονόδρομους, να δείχνει τον δρόμο της αντίστασης ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.
Η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, έδωσε την δική της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη. Σήμερα στέλνουμε το δικό μας μήνυμα στους νέους και τις νέες της περιοχής μας.
Μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου, με ενωτικές προσπάθειες για να αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης.
Δηλώνουμε πάλι εδώ σήμερα παρόντες, έτοιμοι να υπηρετήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες των κοινωνικών κινημάτων.

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται ;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ με ολίγην ακροδεξιά προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαστική πορεία της χώρας στον αστερισμό της νεοφιλελεύθερης νεοσυντηρητικής οικονομικής πολιτικής.
Τριάντα επτά χρόνια τώρα (από το 1974) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυβέρνησαν και οικοδόμησαν την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Κυβέρνησαν και ξανακυβέρνησαν, έδωσαν και πήραν,-γόνοι και απόγονοι- οι Παπανδρέου, οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες... Εναλλάχτηκαν στην εξουσία, η «δεξιά» και η «αντιδεξιά», το σκοτάδι και το φώς, ο αγώνας που δικαιώθηκε, με τον αγώνα που δικαιώθηκε ελαφρώς για να ξαναδικαιωθεί αργότερα...
Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης και οι νεώτεροι αγωνιστές, δεν ονειρευτήκαμε για την νέα γενιά την σημερινή προοπτική της χώρας μας : Οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Η νεολαία να ζεί ανασφαλής, περιθωριοποιημένη, με απολαβές στην καλύτερη περίπτωση 500 €, χωρίς ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
Δεν παλέψαμε για να αποτελειώσουν σήμερα οι συντηρητικές δυνάμεις το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών.
Δεν αγωνιστήκαμε για να υπερχρεώνεται η χώρα για την αγορά άχρηστων εξοπλιστικών προγραμμάτων, για να χαρίζονται στις τράπεζες και την εργοδοσία δισεκατομμύρια, για να μην υπάρχουν λεφτά για κοινωνικές δαπάνες, επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις.
Δεν δικαιώνεται το Πολυτεχνείο όταν η δημόσια παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον χαρίζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ούτε όταν η ανεξαρτησία μας – εθνική και οικονομική – εκχωρείται.
Με τον ανταγωνιστικό αγώνα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ποιος θα πάρει τα οφίτσια του ταλαιπωρημένου Ελληνικού κράτους, ποιος θα «κυριαρχήσει» στο πτώμα της δημόσιας διοίκησης, ποιος θα τακτοποιήσει καλύτερα «τα δικά του παιδιά» γαλάζια ή πράσινα, με το να κάνει κουμάντο στα πράγματα της χώρας το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ με ολίγη ακροδεξιά, ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκε!
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ …
Η μεταπολιτευτική περίοδος, όπως κατέδειξε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνει να κλείνει τον κύκλο της. Τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα.
Σήμερα μας ζητούν ακόμα περισσότερες θυσίες. Ζητούν την κοινωνική συναίνεση στα σχέδια τους, δηλαδή την παραίτηση από τους αγώνες για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Σήμερα η πολιτική έχει ένα αποκρουστικό πρόσωπο. Της διαφθοράς. Των ημέτερων. Της προσωπικής ανέλιξης. Των τζακιών και της οικογενειοκρατίας.
Ωστόσο η λύση δεν είναι η αποχή, η παραίτηση.
Αλλά η ολόπλευρη συμμετοχή. Η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση. Η ρήξη και η συλλογική δράση.
Υπάρχουν δυνατότητες για μια νέα πορεία της χώρας. Στον αντίποδα του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλει η τρόικα. Στον αντίποδα της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.
Για αυτό ο αγώνας συνεχίζεται, είναι καθημερινός.

* Είναι αγώνας για δουλειά και καλύτερη ζωή, ενάντια στην ανεργία που στην Στερεά Ελλάδα έφτασε στο 14,3%.
*Είναι αγώνας για τον περιβάλλον που ισοπεδώνεται καθημερινά. Στον Ασωπό, στο Μαντούδι, στην Γκιώνα, στα Βουνά και στις Θάλασσες, στο αγροτικό περιβάλλον, στο Δύστο...
*Είναι αγώνας για ίσες ευκαιρίες-στο χωριό και στην πόλη- των νέων στην ζωή, στον πολιτισμό, στην μόρφωση.

Σε αυτούς τους νέους αγώνες δεν είμαστε μόνοι. Στην Ευρώπη οι νέοι και οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην διάλυση του κοινωνικού κράτους : Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Παρίσι. Οι νέοι στην Αγγλία για αύξηση των δαπανών στην εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία για την κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν την Τετάρτη 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Περιφέρεια να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα.
Να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, να νικήσουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν.

Νίκος Στουπής Περιφερειακός σύμβουλος / Επικεφαλής της παράταξης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά

16-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου