Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ! ΑΘΗΝΑ 3/12/2010


Χιλιάδες ανάπηροι απ' όλη τη χώρα βρέθηκαν χθες -3 Δεκεμβρίου, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- από τις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, «συνοδευόμενοι» από διμοιρίες ΜΑΤ!

Πρόκειται για τη μαζικότερη κινητοποίηση στην ιστορία του αναπηρικού κινήματος, που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Με κεντρικό σύνθημα «τίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία» δήλωσαν ότι αρνούνται πλέον να βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, καταγγέλλοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει μια συντονισμένη κυβερνητική πολιτική για την αναπηρία.

Περισσότεροι από 3.000 ανάπηροι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους για την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για να διεκδικήσουν από το κράτος να θεσπιστεί -επιτέλους- ένα εθνικό πρόγραμμα δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία.

Το 84% των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε έρευνα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου, τον Ιανουάριο του 2007, το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι στη χώρα μας υπάρχει διάκριση στην αγορά εργασίας λόγω αναπηρίας, ενώ το 89% υποστηρίζει ότι πρέπει να ενταχθούν περισσότερα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Ο σχεδόν αποκλεισμός τους από την αγορά εργασίας είναι μια πραγματικότητα που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν δεκαετίες, τα δε νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης τους έδωσαν τη χαριστική βολή.

Η μείωση εισοδήματος, η χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, η κατάρρευση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ψυχικής υγείας, η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στα ιδρύματα, η εκτίναξη της ανεργίας, όπως και η προβληματική και ελλειμματική κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα το «ρατσιστικό» μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής των ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια, είναι «η κορυφή του παγόβουνου που συνθλίβει τους πιο αποκλεισμένους ανάμεσα στους αποκλεισμένους, δηλαδή τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους», έλεγαν χαρακτηριστικά.
«Η μόνη ισοτιμία που μας προσφέρει το κράτος υπάρχει στα όργανα της τάξης που βάζει τα ΜΑΤ να μας εμποδίζουν να πλησιάσουμε στη Βουλή», λέει στην «Ε» ο 24χρονος φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν την είσοδο της Βουλής τους περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις και δύο κλούβες των ΜΑΤ. Τελικά, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από το προεδρείο της Βουλής και στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία υπουργών και τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους. «Υπήρξε δέσμευση από το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα συναντηθούμε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να συζητήσουμε τα αιτήματα μας», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, μετά το τέλος της συνάντησης. *
/www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=230124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου