Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ



Πληροφορηθήκαμε την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, μετά από πρόσκληση των εργαζομένων της ΕΛΜΙΝ.Α.Ε., στην περιοχή των μεταλλείων στα Δυο Βουνά Οίτης, για να παραστεί, το Σάββατο 4-12-2010, σε δοξολογία, για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων. Πρόκειται για μια εκδήλωση που γίνεται με σκοπό τη «νομιμοποίηση», με την παρουσία του ανώτατου άρχοντα της χώρας, της παράνομης εξορυκτικής δραστηριότητας στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, στον Κοκκινόβραχο. Είμαστε αντίθετοι με την επίσκεψη αυτή και θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να σύρεται ο ανώτατος θεσμός της χώρας από τις σκοπιμότητες μιας καλοστημένης εκδήλωσης. Μήπως αυτό είναι παγίδα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ; Οι θεσμικοί φορείς, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ενός τόπου θα πρέπει να είναι θεματοφύλακες της νομιμότητας. Η μόνη βούληση που μπορούν να έχουν είναι να εναρμονίζονται απόλυτα με τους νόμους μιας δημοκρατικής Πολιτείας.

Δεν έχουμε το χρόνο να αγνοούμε ότι οικονομική και περιβαλλοντική κρίση έχουν κοινές αιτίες. Όταν δεν θα έχουμε περιβάλλον, δεν θα έχουμε και ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που καταστρέφει το περιβάλλον αυτοϋπονομεύεται. Επιχειρηματικότητα και περιβάλλον συνυπάρχουν μόνον όπως ο νόμος ορίζει και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων. Δεν θεωρούμε γενικά τη μεταλλευτική δραστηριότητα συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος. Στο μέλλον δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Οίτη καμία νέα εξορυκτική δραστηριότητα. Στην ευρύτερη περιοχή της θα πρέπει να αναπτυχθούν ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα στηρίζουν την τοπική κοινωνία. Αυτή άλλωστε είναι και η βούληση της τοπικής κοινωνίας, που δεν θέλει η Οίτη να καταντήσει σαν τη Γκιώνα.
Ο εγκλωβισμός στη φιλοσοφία του πολιτικού κόστους και η υποταγή στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, οδηγούν σε μια ληστρική ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες, που μόνον αδιέξοδα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.
Καλούμε τα μέλη μας, όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις του τόπου μας, τις παραοίτιες κοινωνίες και τους συμπολίτες μας να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού και της Οίτης γενικότερα. Τους καλούμε να προστατεύσουν τη ζωή και τις αξίες της.

Το ΔΣ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου