Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Πρόταση για εορταστική εξόρμηση: ΑΝΑΒΡΑ (Γουρα) Μαγνησίας


Φέτος γιορτές λιτότητας, προτείνουμε μια εκδρομή στην Ανάβρα, μια αγροτική κοινοτητα πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια. Την προτεινουμε για τους παρακάτω λόγους:

Καταρχήν είναι πολύ κοντά μας, 45 μόλις λεπτά από Λαμία στο δρόμο προς το Δομοκό,
στρίβεις δεξιά και φτανεις σε ένα όμορφο ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1000 μ στις πλαγιές της Ορθρυος,που αξίζει να δεις για τις φυσικές ομορφιές του και ιδιαίτερα αξίζει να επισκεφτείς το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο “Γούρα” έκτασης 240 στρεμμάτων με πλατάνια και πλούσια βλάστηση και να περπατήσεις στα μονοπάτια με τα πετρόκτιστα γεφύρια δίπλα στον ποταμό Ενιπέα. Μετα την πεζοπορία μπορείς να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο, να πιείς το καφε σου στην πλατεία του χωριού και οποσδήποτε θα καταλήξεις στις γύρω ταβέρνες όπου μπορείς να απολαύσεις μοσχάρι ελεύθερης βοσκής , παραδοσιακά λουκάνικα ακόμα και οικολογικό γουρουνόπουλο στη σούβλα. Και μέρες που ειναι μπορείς φεύγοντας να ψωνίσεις τα σχετικά κρεατικά σε καλές τιμές και άριστη ποιότητα από τα κρεοπωλεία του χωριού.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος (;) λόγος είναι ότι είναι ένας αγροτικός οικισμός πρότυπο που αξίζει να γνωρίσεις από κοντά. Η Ανάβρα έχει 700 κατοίκους, οι οποίοι παραδοσιακά ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Μπορεί παλιότερα τα ζώα να περπατούσαν στους χωματόδρομους του ορεινού και απομωνομένου αυτού χωριού, οι κάτοικοι να ζούσαν δύσκολα και φτωχικά και οι νέοι να έφευγαν στις πόλεις. Σήμερα όμως, υπάρχει νεος κόσμος που γυρίζει πίσω να ζήσει στο τόπο του, οι κατοικοι έχουν ικανοποιητικό εισόδημα κυρίως από την κτηνοτροφία που γίνεται πλεον σε οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα που μεταφέρθηκαν έξω από το χωριό, οι κατοικοι έχουν ικανοποιητικό εισόδημα και καταγράφεται μηδενικό ποσοστό ανεργίας! Διαθέτει πρότυπες υποδομές, όπως αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, το οποίο ι παρέχει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, πρότυπο σφαγείο, σύγχρονο γυμναστήριο, διώροφο χώρο στάθμευσης, γήπεδα μπάσκετ, πισίνα, ασύρματο δίκτυο για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, λαογραφικό μουσείο, νηπιαγωγείο και δημοτικό σε άριστη κατάσταση, εξοπλισμένο αγροτικό ιατρείο, δωρεάν διαμερίσματα για τους δασκάλους και τους γιατρούς και γηροκομείο.

Όλα άρχιζαν να αλλάζουν προς το καλυτερο από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της κοινότητας Ανάβρας ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος με όραμα και αποφασιστικότητα.
Από τότε με ένα καλό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια επένδυσε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κοινοτητας, που ήταν το φυσικό περιβάλλον και η κτηνοτροφία και καταφερε πολλά. Οχι χωρίς δυσκολίες. Επρεπε να αντιμετωπίσει λαθεμενες νοοτροπίες, αντιδρασεις αλλά κατάφερε με την επιμονή του να πείσει, να εμπνεύσει και να βρει πρόθυμους συνεργάτες στην προσπαθειά του.

Δυστυχώς, όπως μας ανεφερε ο κ. Τσουκαλάς σε συζήτηση που ειχαμε μαζί του σε πρόσφατη επίσκεψη, σύμφωνα με τον Καλλικράτη η πρότυπη αυτή κοινότητα θα ενταχτεί στο Δήμο Αλμυρού ένα δήμο με πολλά προβλήματα που περιλαμβάνει περιοχές πολύ μακρινές από την κοινότητα. Ο ίδιος, δεν ήταν ξανά υποψήφιος οπότε με την νέα δημοτική αρχή και την απομάκρυνση του κέντρου λήψεως αποφάσεων από την τοπική κοινωνία, υπάρχει αβεβαιότητα για το αυριο και πολλά από τα σχέδια της κοινότητας κινδυνευουν να μείνουν στα χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου