Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΡΙΖΟΣΕ :Nα μην κλείσει το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας.


http://rizospastikisynergasia.blogspot.com/
email : rizospastikisynergasiasterea@gmail.com
Με αφορμή τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας με αποτέλεσμα τις δυσκολίες στην μετακίνηση ανθρώπων- εμπορευμάτων-υπηρεσιών, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού όπως Ευρυτανία, που κάνουν έως απαγορευτική την διαβίωση των κατοίκων της, ο επικεφαλής της παράταξης νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής- και ο Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Σταύρος Κοσμάς, έκαναν την παρακάτω δήλωση :
«...Είναι κρίμα η ήδη απομονωμένη Ευρυτανία να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μίας νέας απομόνωσης...Της απομόνωσης που προκύπτει από την μείωση έως και την κατάργηση κυκλοφοριακών γραμμών και δρομολογίων μέχρι και την δυσοίωνη προοπτική ακόμα και διάλυσης του φορέα των υπεραστικών συγκοινωνιών...Το πρόβλημα το γνωρίζουν εδώ και καιρό, η διοίκηση, η περιφέρεια, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το κράτος... Ήταν ήδη γνωστό πως το επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ» είχε χρονικό ορίζοντα τέλους…Δεν προετοιμάστηκαν, δεν σχεδίασαν, δεν προγραμμάτισαν… Είναι πολιτικά απόλυτα υπεύθυνοι για το σημερινό αδιέξοδο...
«Δεν χαρίζουμε ούτε σπιθαμή από το ελληνικό έδαφος» έλεγαν εδώ και χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...Τώρα σε πείσμα της πατριδοφροσύνης και των συνθημάτων «εγκαταλείπουν» ολόκληρες περιοχές, ανθρώπους και, τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Θα αναρωτιούνται βέβαια σε λίγο καιρό, γιατί δεν εμπιστευόμαστε ένα “κράτος” που εγκαταλείπει την πατρίδα.
Τα προβλήματα του ΚΤΕΛ (πέρα από τα σοβαρά οικονομικής φύσης–κερδοφορίας-βιωσιμότητας προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες μέτοχοι του ΚΤΕΛ), σε μια Περιοχή με πανθομολογούμενα τα βασικά της χαρακτηριστικά (απόλυτη γήρανση πληθυσμού, εγκατάλειψη υπαίθρου και ζωής στα χωριά, σοβαρά προβλήματα οδικών και άλλων υποδομών, έντονο πρόβλημα εσωτερικής-εξωτερικής μετανάστευσης), ένα άμεσο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αποτέλεσμα έχουν:
• Καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις ανθρώπων στον ίδιο τους τον τόπο, από χωριό σε χωριό, από το χωριό στο Καρπενήσι, από την Ευρυτανία στην υπόλοιπη Ελλάδα
Καταργούν ουσιαστικά μια από τις φθηνές και βασικές οδούς μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των κατοίκων ενός ορεινού Νομού με δύσκολο ανάγλυφο
Απομονώνουν συγκοινωνιακά ένα ιστορικό τόπο τόσο στο εσωτερικό του, όσο και με τις άλλες περιοχές της πατρίδας.
Εδώ σήμερα, κρίνεται η ευαισθησία της διοίκησης, του κράτους και, των κρατούντων…
Με δεδομένη την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε όσον αφορά την εποχή (Χειμώνας) σε μια περιοχή που είναι «πρωταθλητής» στις αντιξοότητες των καιρικών φαινομένων αλλά και όσον αφορά τις «μνημονιακές» οικονομικές επιπτώσεις στην ζωή των ανθρώπων σε μια από τις καταγεγραμμένες «φτωχότερες» περιοχές της Χώρας....Με δεδομένο πως ο τομέας των συγκοινωνιών από 1/1/2011 περνά στις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης, λόγοι κοινωνικοί επιβάλουν την, με κάθε κόστος διατήρηση «ανοικτών» οδικών γραμμών τακτικής επικοινωνίας εσωτερικά στα χωριά και με το Καρπενήσι, αλλά και από το Καρπενήσι προς τους άλλους νομούς.
Οι άνθρωποι της ορεινής πατρίδας, οι ηλικιωμένοι, οι μαθητές, οι φτωχότεροι, οι λιγοστοί νέοι και όσοι δεν διαθέτουν Ι.Χ., πρέπει να μπορούν-όποτε το επιθυμούν-να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς κανένα περιορισμό φυσικό ή τεχνητό, σε άλλες περιοχές.
Και αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωση μιάς ευνομούμενης πολιτείας. Είναι το αυτονόητο. Είναι το δικαίωμα των πολιτών, αλλά και η υποχρέωση της πολιτείας.
Το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας μπορεί και πρέπει να μείνει ανοικτό....Να βρεθεί λύση...Να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι...Οι άνθρωποι του ΚΤΕΛ να μη χάσουν την δουλειά τους…

Το κράτος ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ πρέπει να δείξει την ευαισθησία του:
• Στο μεταβατικό διάστημα και μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, τουλάχιστον για έξι μήνες από σήμερα, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών οφείλουν με έκτακτη επιχορήγηση του ΚΤΕΛ να αντιμετωπίσουν το θέμα.
• Ο νέος Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς σε συνεργασία με την νυν Περιφερειάρχη κ. Διαμαντοπούλου οφείλουν να λάβουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Η παράταξή μας είναι έτοιμη να συμβάλει δημιουργικά στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, πριν είναι αργά !
8-12-2010
το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου