Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους ....


http://www.newstrap.gr/oineoimetaximas/5092-paidia-sikotheite-na-bgoyme-stoys-dromoys-.html
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 21:40 Newstrap
της Δήμητρας Γώγου (Μαθήτρια στο 2ο Λυκείου Λαμίας)

Φοβάμαι. Μια λέξη που συναντάω σε κάθε μάτια γύρω μου.
Σ' ανθρώπους που παλεύουν για ένα μεροκάματο και ψάχνουν και για δεύτερο και για τρίτο. Όχι για να ζήσουν μια εμπειρία νεοπλουτισμού και αφθονίας, άλλα για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Για να περάσουν και εκείνοι μια Κυριακή ελεύθεροι με τα παιδιά τους δίπλα στη θάλασσα!Κανένας δεν παύει να προσπαθεί. 'Ολοι σύμμαχοι και συναγωνιστές σε αυτόν τον παγερό πόλεμο των αξιών, της αξιοκρατίας, της ηθικής .
Ολοι μάχονται για να γεννήσουν έναν καινούριο κόσμο μέσα από τις στάχτες των παλαιοτέρων γονέων.Έτσι, κι εμείς τα νέα παιδιά... η επιπόλαιη νεολαία, έχοντας στους ώμους μας άδικες ευθύνες, ως αλλοτινός Χριστός ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθά πριν αρχίσει καλά - καλά η ενήλικη ζωη μας.

Φόβος - αγωνία- Αβεβαιότητα που στοιχειώνει τα βράδια τα όνειρα μας και τα πνίγει στο γκρίζο και μουσκεύει κάθε στιγμή απελπισίας με δάκρυα. Κάποιοι θα φύγουν σαν χελιδόνια για ένα καλύτερο αύριο και για πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Μα κάποιοι θα μείνουμε εδώ να παλέψουμε για ότι μπορεί να σωθεί και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε.
Αρκεί να μην αφήσουμε ξανά την πατρίδα μας, την μάνα μας να περπατήσει με κλειστά τα ματιά στο δρόμο του γκρεμού. Κάθε χειμώνα η πόλη καίγεται, κάθε Οκτώβρη απλώνεται ακόμα μια ελπίδα και φλέγεται στα αποκαΐδια των περιουσιών!
Κάθε 4χρονια καλούμαστε να εκλέξουμε έναν καινούριο γιάπη για να αποδεκατίσει εκ νέου τις αντοχές μας παρέα με τους αυλικούς του.Κάθε ενα δελτίο ειδήσεων και μια ανακοίνωση για περικοπές. Κάθε τηλεφώνημα και μια ανησυχία για υπενθύμιση χρεών.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και να ανακαινίσουμε το πλανητικό μας σπίτι. Ένας πλανήτης έρμαιο των καταχρήσεων, μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Όταν θα έρθει η σειρά μας να παραδώσουμε τον κόσμο αυτό στην επόμενη γενιά, ίσως να μην υπάρχει πράσινο και μπλε. Και τα παιδιά στα νηπιαγωγεία δεν θα ζωγραφίζουν σπίτια πλαισιωμένα απο απέραντα καταπράσινα λιβάδια, υπό τον καταγάλανο ουρανό και φωτισμένα από τον ξανθό ήλιο.

Αλλά, θα πιάνουν στα χέρια τους το καφέ χρώμα και θα σχηματίζουν ατέλειωτες ερήμους και ξεραμένα χείλη που ζητούν μια σταγόνα πόσιμο νερό. Τότε, λοιπόν, δεν θα θελα να αντικρίσουμε τα μάτια που αντικρίσατε εσεις.Βουτηγμένα στον φόβο, αντίθετα θέλω να δω ελπίδα, αισιοδοξία και καλές ψυχές έτοιμες να συνεχίσουν το κύκλο της ζωής.

Από την χώρα μου δεν έχω να περιμένω τίποτα, δεν περιμένω κάποιον σύγχρονο Σόλωνα να εφαρμόσει νέα Σεισάχθεια και να φέρει στο πολιτικό μέτωπο ειλικρίνεια και δικαιοσύνη. Ο προσωπικός αγώνας είναι το μέλλον αυτού του τόπου και η προσωπική προσπάθεια είναι η ελπίδα της χώρας αυτής. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα ''υποδουλωθούμε'' σε ευρωπαϊκές χώρες που είναι το κεφάλι του κόσμου με το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης.

Δεν θέλω να πιστεύω πως μαζί με τον διογκωμένο ΦΠΑ και τους υπόλοιπους παραλόγους φόρους και επιβαρύνσεις θα δεχόμαστε επιστολές στα σπίτια μας σαν τα χαράτσια της σκλαβιάς. Θέλω να πιστεύω πως θα χω το δικαίωμα να ζω ελεύθερη στην χώρα μου, χωρίς να χρεώνομαι για τον αέρα που αναπνέω, να αντικρίζω ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και να μην κλείνομαι στο σπίτι μου από τις 8 το απόγευμα. Η Ελλάδα γνωρίζει τι εστί κατοχή, χούντα, σκλαβιά, περιορισμοί και φτώχεια. Ποτέ όμως δεν έβαλε το κεφάλι κάτω. Κάθε αυριανή μέρα που θα συναντάμε μπορεί να ξημερώνει ακόμη και πιο δύσκολα εμπόδια, σκοπός όμως είναι ολοι εμείς οι απλοί πολίτες να μην καταπίνουμε άβουλα οτι μας σερβίρουν.

Θα τα καταφέρουμε! Ύστερα από κάθε παρακμή και πόλεμο, ακολουθεί πάντα η άνθιση και η ευημερία. Οι δικαιοσύνη δεν βρίσκεται στις καλαίσθητες αίθουσες με τα ακριβά, ξύλινα έδρανα. Η δικαιοσύνη βρίσκεται στην καθημερινότητα μας και καιρός είναι να σηκωθούμε από τις καρέκλες και να κατεβούμε στους δρόμους και να την διεκδικήσουμε. Η επανάσταση αρχίζει τώρα!

Καλή μας προσπάθεια!

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο !Πολύ καλή σκέψη για την ηλικια της. Ευχομαι να διατηρήσει την αισιοφδοξία της και τη διαθεση της να αλλάξει τα πράγματα με αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή