Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΜΙΑΣ



Την Δευτέρα 21-02-2011 η Δημοτική κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία κατέθεσε εκτός ημερησίας διάταξης επερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας με θέμα της συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας.
Η Παρέμβαση Πολιτών κατέθεσε ψήφισμα για το θέμα και κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να λάβουν θέση για την στάση που θα τηρήσουν. Μετά από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση η πλειοψηφία των παρατάξεων συμπαρατάχθηκε με τις απόψεις που ανέπτυξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών για την Λαμία και τελικά υιοθέτησαν το ψήφισμα της δημοτικής κίνησης.
Για άλλη μια φορά η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία απέδειξε ότι παρά την μικρή εκπροσώπηση της στο δημοτικό συμβούλιο είναι η δύναμη εκείνη που εκπροσωπεί την κοινωνία της Λαμίας και θα βρεθεί απέναντι σε όλες εκείνες τις επιλογές που προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Ολόκληρο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το κάτωθι:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Οι επιχειρούμενες αλλαγές των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και τις νέες διοικητικές δομές δημιουργούν μια αναστάτωση στο χώρο της εκπαίδευσης.
Το πραγματικό κίνητρο για συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων εκτιμάται ότι δεν είναι ούτε κυρίως το « παιδαγωγικό » ούτε κυρίως « κτιριακό » πρόβλημα που επικαλείται η Υπουργός Παιδείας. Το ουσιαστικό κίνητρο και κριτήριο για το Υπουργείο Παιδείας είναι η ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων αδιαφορώντας για τις πραγματικές συνέπειες των καταργήσεων των σχολικών μανάδων, δηλαδή υπερσυγκέντρωση μαθητών ανά τμήμα, μαζικές μετακινήσεις μαθητών με επικινδυνότητα, περιπλάνηση και απώλεια θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών, διαρροή παιδιών από την εκπαίδευση και περαιτέρω μαρασμό της υπαίθρου.
Οι εξελίξεις αυτές ως πολίτες και ως δημοτικούς συμβούλους δεν μας αφήνουν αδιάφορους, αφού είναι φανερό ότι θα έχουν άμεση επίπτωση στις ζωές των παιδιών, των γονιών, όλων μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας:
Είναι αντίθετο στην πρακτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων που εκπορεύεται ουσιαστικά από την πολιτική της τρόικας και του Μνημονίου. Δεν θα υποστηρίξουμε καμία απόπειρα κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείου στα πλαίσια του Δήμου μας χωρίς την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών μετά από ανοιχτό, δημόσιο διάλογο.
Δηλώνει την σταθερή του θέση για προάσπιση μιας άρτιας και ποιοτικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Ζητά να πάρει πίσω η Υπουργός Παιδείας τις επιχειρούμενες αλλαγές των καταργήσεων - συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.
• Τονίζει ότι ειδικά για την ύπαιθρο, εκτός της στήριξης των σχολείων και άλλα μέτρα, όπως η επίλυση του δημογραφικού, η στήριξη πολύτεκνων – τρίτεκνων οικογενειών μπορεί να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας δε θα ανεχθεί την περαιτέρω υποβάθμιση της όποιας δημόσιας εκπαίδευσης έχει απομείνει.
Λαμία 21-02-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου