Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τετραετούς διάρκειας ο εξεταστικός Γολγοθάς για το Πανεπιστήμιο


Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/03/2011
Την επίσημη κατάργηση της ανεξαρτησίας του Λυκείου ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωναν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η γενική παιδεία σταματά στην Α' Λυκείου. Από εκεί και πέρα οι μαθητές πέφτουν στα δίχτυα της άκρατης εξειδίκευσης, που θα παρέχεται από ένα φτηνό σχολείο, το φτηνότερο που μπορεί να υπάρξει, με μοναδικό στόχο την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο εξεταστικός Γολγοθάς θα είναι πλέον τετραετούς διάρκειας αφού για την πρόσβαση μπορεί να συνυπολογίζεται και ο βαθμός της Α' Λυκείου, ενώ οι κομβικές εξετάσεις επιλογής και κατάταξης σε πανεπιστημιακό τμήμα μετατίθενται για το τέλος του πρώτου έτους σπουδών. Είναι βέβαιο ότι το νέο σύστημα, με το οποίο θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές που του χρόνου θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου, θα προκαλέσει έκρηξη των ιδιωτικών δαπανών και αποικισμό της φροντιστηριακής εκπαίδευσης και στα πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων έσπευσαν να δηλώσουν, πριν ακόμη τελειώσει η συνέντευξη Τύπου, ότι το σύστημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και επίσημα προθάλαμος το Λύκειο.
Φτηνό σχολείο για όσους μπορούν ν' αντέξουν τη δαπάνη των φροντιστηρίων φτιάχνει η Α. Διαμαντοπούλου. Χωρίς νέα βιβλία το νέο Λύκειο

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έβγαλαν στο τραπέζι μόνο το πρώτο πιάτο και παρέπεμψαν για το κυρίως γεύμα στην εβδομάδα μετά το Πάσχα. Τώρα να μιλήσουμε μόνο για το Λύκειο, έλεγε και ξανάλεγε η υπουργός προκειμένου να αποφύγει ή να μην απαντήσει σε ερωτήσεις για τη σύνδεση του νέου συστήματος με το εξεταστικό. Αυτή η στάση θα είχε βάση αν τα μέτρα που ανακοίνωσε οδηγούσαν στην αυτονόμηση του Λυκείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς η ίδια η υπουργός ομολογεί ότι πλέον το Λύκειο γίνεται "βαθμίδα βαθμιαίας εξειδίκευσης". Με άλλα λόγια, ενώ το Λύκειο αναγνωρίζεται επισήμως ως προθάλαμος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρέλειψε εσκεμμένα να ανακοινώσει το σύστημα πρόσβασης που αποτελεί τη σύνδεση του προθαλάμου με τον θάλαμο.
Περισσότερα www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=608172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου