Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Οι μάχες του ΕΛΑΣ Ρούμελης ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής λίγο πριν την απελευθέρωση


‘Η λευτεριά δεν κερδίζεται με ξόρκια αλλά με αγώνες και θύματα’
                    (Από το λόγο του Άρη στη Λαμία)

Στις αρχές Αυγούστου ’44 άρχισε συντονισμένη επίθεση των Γερμανών εναντίον των ελεύθερων περιοχών  και κατά του ΕΛΑΣ  στη περιοχή της Ρούμελης. 17.000 Γερμανοί με άρματα μάχης, πυροβόλα, όλμους και πεζικό  ξεκίνησαν από Λαμία, Άμφισσα και Αγρίνιο για να καθυποτάξουν την περιοχή. Οι επιχειρήσεις κράτησαν όλο τον Αύγουστο του 44 και οι  χιτλερικοί είχαν μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Στο  δρόμο Μακρακώμης- Καρπενησίου και την    κοιλάδα του Σπερχειού δόθηκαν σκληρές  μάχες  όπως  στο Πλατύστομο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Υπάτη, Αη Γιώργη, Λευκάδα, Τυμφρηστό, Καρπενήσι. Οι Γερμανοί δεν διστάζουν  να ξεσπάσουν την οργή τους  στον άμαχο πληθυσμό προβαίνοντας σε  δολοφονίες και εμπρησμούς χωριών. Κι ενώ  τα τμήματα του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη είχαν εμπλακεί σε σκληρό αγώνα ενάντια στον κατακτητή, στις 7 Αυγούστου ο ΕΔΕΣ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά του ΕΛΑΣ στην περιφέρεια Καλαμά Ηπείρου  αναγκάζοντας τον σε σκληρό διμέτωπο αγώνα που ο ΕΛΑΣ  διεξήγαγε με επιτυχία.
Στη περιοχή της Ρούμελης απέναντι στα στρατεύματα κατοχής αντεπετέθηκαν ισχυρές δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Οι αντάρτες  με επικεφαλής την ηρωική ΧΙΙΙ Μεραρχία* αντιμετώπισαν τον εχθρό με αποφασιστικότητα κα αυτοθυσία αναγκάζοντας τους σε αναδίπλωση. Οι επιδιώξεις των Γερμανών να εκμηδενίσουν τον ΕΛΑΣ Ρούμελης παρά τους 700 νεκρούς και 1500 τραυματίες, απέτυχαν ολοκληρωτικά.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου τα χιτλερικά στρατεύματα που είχαν  περιορισθεί στον κεντρικό κορμό της Ελλάδας δέχονταν από παντού τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ που κρατούσε πάνω από τα ¾ του ελληνικού εδάφους. Ο λαός έβλεπε ότι η ώρα της λευτεριάς δεν ήταν μακριά. Λαμπρή εκδήλωση αυτής της πίστης του λαού ήταν ο μεγαλειώδης γιορτασμός των τρίχρονων του ΕΑΜ Στις 27 Σεπτεμβρίου 44 σε όλη την ελεύθερη και κατεχόμενη Ελλάδα. Στη Λαμία στις 21 Σεπτέμβρη έγινε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ μπροστά στη Νομαρχία παλλαϊκό συλλαλητήριο με αίτημα την άμεση διανομή τροφίμων.
Το Σεπτέμβριο του 44 λίγο πριν την απελευθέρωση ο ΕΛΑΣ Ρούμελης δίνει τις  τελευταίες μάχες  γύρω από τη Λαμία. Ακολουθώντας επιθετική τακτική, χτυπά   αιφνιδιαστικά γερμανικά φυλάκια, φάλαγγες  γερμανικών οχημάτων και ανατινάζει σιδηροδρομικές γραμμές,  γέφυρες και γερμανικές αμαξοστοιχίες, όπως στην Καϊτσα, τα Στύρφακα, το Λιανοκλάδι και το Κούρνοβο προκαλώντας βαριές απώλειες στον εχθρό.
Τον Οκτώβρη του 1944 οι Γερμανοί έχοντας ηττηθεί στα κύρια μέτωπα του πολέμου, αρχίζουν να συμπτύσσονται και να υποχωρούν   για να μην περιέλθουν σε κλοιό καθώς ο κόκκινος στρατός προελαύνει  προς το Βερολίνο. Ο  ΕΛΑΣ  δίνει τις τελευταίες  μάχες με τα στρατεύματα κατοχής απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά και   εδραιώνοντας  στις ελεύθερες περιοχές τη λαϊκή εξουσία. Η  απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη προκάλεσε έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού στον ελληνικό λαό που ξεχύθηκε ομαδικά στους δρόμους και τις πλατείες πανηγυρίζοντας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά που την απόκτησε με θυσίες και αίμα. Οι μαχητές του ΕΛΑΣ παρελαύνουν και ο λαός τους επευφημεί σαν ελευθερωτές και τους ραίνει με λουλούδια. Φεύγοντας οι Γερμανοί υπονομεύουν με εκρηκτικά αποθήκες πυρομαχικών και καίρια σημεία. Στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ ύστερα από σκληρή μάχη  κατορθώνει να αποσυνδέει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς  με τους οποίους οι Γερμανοί είχαν υπονομεύσει το λιμάνι και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής σώζοντας την πόλη από ανατίναξη.
Η ώρα της λευτεριάς πλησιάζει και για τις άλλες σκλαβωμένες ακόμη περιοχές της χώρας. 
 Επιμέλεια Χαρά Παρμενοπούλου

*ΧΙΙΙ  Μεραρχία (Ρούμελη) με τα συντάγματα 42ο, 36ο, 52ο, 54ο και μια μοίρα ΕΛΑΝ.
Σύνολο δύναμης 7.000

 ΑΥΡΙΟ: ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου