Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

«Η απελευθέρωση της Λαμίας και οι προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας για τον ΕΛΑΣ και τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ» της Χαράς Παρμενοπούλου

Η  Ρούμελη αξιώθηκε  να γίνει το κέντρο της Εθνικής   Αντίστασης ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Από  τα βουνά της Ρούμελης ξεκίνησαν οι πρώτες  ομάδες του  Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και  γρήγορα το αντάρτικο  εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Ρούμελης, ανήκει  ακόμα  η τιμή να δώσει  στον Αντιστασιακό αγώνα τον Πρώτο καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη και χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές. Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας), αναδείχτηκε σε  ένα γνήσιο λαϊκό ηγέτη, ο οποίος  ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο τον ηρωισμό  και την τραγικότητα του Έλληνα αντιστασιακού. και  πέρασε στην συλλογική μνήμη σαν ο αδιάλλακτος μαχητής  του εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα. Ο Άρης αποκηρύχτηκε από την ηγεσία του κόμματος του, κυνηγήθηκε όσο κανένας  από την ντόπια και ξένη αντίδραση αλλά αγαπήθηκε από το λαό και με το τραγικό του τέλος έγινε θρύλος.  Ίσως με τον καλύτερο τρόπο περιέγραψε την προσωπικότητα του Άρη, ο Πατέρας  Δημάκος Γερμανός (Καπεταν Ανυπόμονος): «Δεν ήταν τυχαίος ο Άρης. Αν τον άκουγαν, θα είμαστε αλλιώτικα τώρα. Ήταν ο ΕΝΑΣ, που ήξερε να αξιοποιεί την προσφορά των πολλών. Οι πολλοί υπάρχουν παντού και πάντοτε.  Και σήμερα ο Ένας λείπει».

Αυτή  η  ιστορική  αλήθεια δεν συνέφερε  το παλιό πολιτικό σύστημα που επωφελούμενοι από τα λάθη και τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, με τη βοήθεια των Άγγλων και των δοσίλογων κατάφεραν να αιματοκυλίσουν ένα μαζικό λαϊκό κίνημα για να αναρριχηθούν ξανά στη εξουσία.  Στη κατεύθυνση αυτή, τα χρόνια που ακολούθησαν  τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο εκτός  από τις  διώξεις και τον κατατρεγμό  των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης έγινε συστηματική προσπάθεια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης να υποβαθμισθεί και να συκοφαντηθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στον εθνικοαπελευθερωτικό και αντιφασιστικό αγώνα (1941-45)  και ιδιαίτερα η προσωπικότητα και η προσφορά του Πρώτου καπετάνιου του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ώστε   να νομιμοποιηθεί η εξουσία του αστικού  κράτους και του παρακράτους της δεξιάς.
Ο γιορτασμός της απελευθέρωσης   της Λαμίας είναι μια τέτοια ιδεολογική προσπάθεια   ιστορικής διαστρέβλωσης. Με τον επίσημο,  διπλό εορτασμό  της 18ης Οκτωβρίου 1944    και  την μονομερή έμφαση στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου,     υποβαθμίζεται η προσφορά των Αντιστασιακών στην απελευθέρωση της Λαμίας και συσκοτίζεται –όχι τυχαία- η ιστορική  αλήθεια. Εδώ όχι μόνο αποσιωπάται,  η λαϊκή  συμμετοχή στην ένοπλη αντίσταση κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που με αγώνες και θυσίες κέρδισαν την «πολυπόθητη τη λευτεριά», επιπλέον  γίνεται συστηματική προσπάθεια  μέσω μιας  θρησκευτικής  τελετουργίας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο,  να πεισθούν οι πολίτες,  ότι η  απελευθέρωση της Λαμίας ήταν το αποτέλεσμα θείας παρέμβασης με διαμεσολαβητή τον Άγιο Λουκά!
 Σε πολιτικές σκοπιμότητες εντάσσεται κατά τη γνώμη μου,  και η πρόσφατη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του στελέχους του ΛΑ. Ο.Σ και δημοτικού συμβούλου Λαμίας Γιώργου Σαγιά να στηθεί δίπλα στο άγαλμα του Άρη  Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού ‘ισομεγέθες  άγαλμα του Ναπολέοντα Ζέρβα’(!) Πρόκειται για μια πρόταση που όχι  μόνο διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια και  έρχεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα αλλά προσβάλει και τη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης που θυσιάστηκαν πολεμώντας σ’ αυτό τον τόπο για  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και   ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
Φαίνεται ότι στη σημερινή  εποχή της ολόπλευρης οικονομικής και πολιτικής κρίσης  που ο ελληνικός λαός βγαίνει ξανά στο προσκήνιο απορρίπτοντας το διεφθαρμένο δικομματικό πολιτικό σύστημα που  κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας μας μετά τη μεταπολίτευση  το οποίο μας έφτασε μέχρι  εδώ, είναι  πολλοί αυτοί που ενοχλούνται από τον συμβολισμό που εκπέμπει η προσωπικότητα Άρη Βελουχιώτη. Γιατί ο Πρώτος καπετάνιος του ΕΛΑΣ παραμένει  το διαχρονικό σύμβολο  ενός ασυμβίβαστου  αγώνα που συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. Όσο δε μακραίνει η χρονική απόσταση από τα γεγονότα και λιγοστεύουν οι αντιστάσεις, τόσο πιο εύκολα  πιστεύουν ότι  η δική τους εκδοχή,  μπορεί να ηγεμονεύσει ιδεολογικά και να εκληφθεί σαν η μόνη αλήθεια.  
Σήμερα που ο ελληνικός λαός υφίσταται τη νέα κατοχή από  την κυβέρνηση του μνημονίου και της τρόικας,  ο αγώνας των Αντιστασιακών και του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ,    ζει μέσα στους κοινωνικούς αγώνες για Εθνική Αξιοπρέπεια και Αντίσταση. Ιδιαίτερα εμάς τους Αριστερούς πιστεύω ότι οι καπετάνιοι από κάπου ψηλά μας γνέφουν  να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό και να συμπαραταχθούμε σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μας καλούν σε ένα σύγχρονο ΕΑΜ,  με σκοπό  να αποτινάξουμε τα δεσμά της  τυραννίας του χρέους, να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και την τρόικα   και να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα πορεία της χώρας μας με εθνική κυριαρχία και λαϊκή εξουσία.

 Τα παρακάτω τρία  άρθρα που θα δημοσιευτούν σε συνέχειες «Η δράση του ΕΛΑΣ  Ρούμελης,  ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής λίγο πριν την απελευθέρωση», «18 Οκτωβρίου 1944: ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία & η θριαμβευτική υποδοχή του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ»  και «Ο λόγος του Άρη στη Λαμία», ας θεωρηθούν σαν μια  προσπάθεια   υπεράσπισης της  ιστορικής αλήθειας απέναντι στη λήθη και τη διαστρέβλωση αλλά σαν ένας ελάχιστο χρέος τιμής απέναντι στους   αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τον λαϊκό ηγέτη άξιο τέκνο της Λαμίας, ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ.
Και ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματα του.  

                          Χαρά Παρμενοπούλου
                    οικονομολόγος/κοινωνιολόγος
 ΝΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και  ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
                 e-mail: parm2002h@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου