Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του Alter


•    Οι ολετήρες γίνονται σωτήρες
    Δεν απευθύνομαι στους αριστερούς και τις αριστερές. Απευθύνομαι σε όλες τις ελληνίδες και τους έλληνες, γιατί, όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, τι σημασία έχει αν το προηγούμενο διάστημα αισθανόταν ότι είναι αριστερός, δεξιός, κεντρώος;
•    Φοβάμαι ότι η χώρα για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, αν ψηφιστεί αυτή η δανειακή σύμβαση, θα οδηγηθεί σ΄ ένα μαρτύριο δίχως τέλος, θα εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, θα έχουμε δοτούς πρωθυπουργούς τύπου κ. Ράιχνεμπαχ ή κυρίους του ΔΝΤ που, αφού τους βάλαμε υπεύθυνους τους υπαλλήλους τους στην ΕΛΣΤΑΤ για να διογκώσουν το έλλειμμα, τώρα τους βάζουμε και στην πρωθυπουργία.
•    Από το ευρώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπεμφθεί. Δεν υπάρχει καμία νομική και θεσμική δυνατότητα να γίνει αυτό. Αλλά το κυριότερο, δεν αντέχουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άρα αυτό που θα καταρρεύσει, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες και κατ΄ επέκταση και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
•    Έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας. Ο πρώτος δρόμος είναι να δεχθούμε εθελόδουλα αυτή την πορεία πτώχευσης του λαού μας, αποδεχόμενοι τη δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που αυτή θα επιφέρει. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της άρνησης της δανειακής σύμβασης. Ο δρόμος του να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
•    Εάν όμως κατανοήσουν ότι αυτό είναι καταστροφικό και για τους ίδιους, τότε θα αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική, να πάρουν πίσω τα μέτρα της λιτότητας, να κάνουν την ΕΚΤ τράπεζα κεντρική, όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες, και να κόψει χρήμα, να δανείζει φτηνά τις χώρες και να αφήσει αυτή την αισχροκέρδεια των αγορών.
    Κι αυτό το οποίο ζήτησαν στο Eurogroup από τον Σαμαρά και από τον Παπανδρέου τώρα είναι ο απόλυτος εξευτελισμός. Αλλά ο ένας έχει ήδη εξευτελιστεί. Ο άλλος οδηγείται τώρα στον εξευτελισμό.
•    Τούτη την ώρα χρειάζεται μια πλατιά ενότητα, πατριωτικών, δημοκρατικών, κοινωνικών δυνάμεων, με πυρήνα την αριστερά λέμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρξει μια πλατιά συμπαράταξη που θα δώσει μια άλλη ελπίδα και προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου