Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΣτΕ: ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ!

 www.iskra.gr

Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από τις 09:30 έξω από το μέγαρο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οδό Πανεπιστημίου, όπου συζητιούνται οι προσφυγές φορέων και πολιτών εναντίον του απαράδεκτου "ηλεκτρο-φόρου". Οι ίδιοι φορείς καλούν σήμερα στις 18:00 σε συνέλευση στο Πολυτεχνείο.

Στην παναθηναϊκή κινητοποίηση καλούν η Επιτροπή "Δεν Χρωστάμε - Δεν Πουλάμε - Δεν Πληρώνουμε", συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις καθώς και επιτροπές πολιτών.

Κατά την ακροαματική διαδικασία η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κατά του χαρατσιού, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους. Πάντως ήδη από σήμερα θα διαφανεί από ποιό θα είναι το κλίμα μεταξύ των ανωτάτω δικαστών γύρω από το θέμα του χαρατσιού!

Το απαράδεκτο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι πως η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί μετά από πολλούς μήνες, τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις συμβολικές εξαιρέσεις της άθλιας εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών  απλά αδυνατούν να πληρώσουν. Πόσω μάλλον δε όταν αυτός ο φόρος επιβλήθηκε προκειμένου να είναι δυνατή η απρόσκοπτη καταβολή των τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους.

Μεταξύ των προσφευγόντων είναι ο Δικηγορικός Σύλλογός Αθηνών (ΔΣΑ), το σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι", ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ.

Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι πως το ηλεκτροχαράτσι είναι αντισυνταγματικό διότι:

- παραβιάζει τα άρθρα 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).

- δεν αποτελεί ειδικό τέλος νέο φόρο  κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος, καθώς δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

 - είναι φόρος αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

- πρόκειται για μη-νόμιμο φόρο καθώς είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση χτυπάει τον κόσμο φιλικά στην πλάτη ενώ τον σφάζει....

Λίγες ώρες πριν εκδοθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα κατά την "Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή", είπε το εξής αμίμητο:

"Δεν το θεωρώ και εγώ σωστό να κόβεται ρεύμα σε συμπολίτες που πραγματικά αδυνατούν." Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο για να περιοριστεί η απόκλιση από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα."

Κοινώς σας εξαθλιώνουμε συνειδητά και μετά σας παρηγορούμε...

Σε ότι αφορά τις ελάχιστες εξαιρέσεις από το μέτρο διακοπής ηλεκτροδότησης, αυτές αφορούν ειδικούς σοβαρούς λόγους υγείας (πχ ασθενείς σε μηχανική υποστήριξης) ή άτομα χωρίς κανένα εισόδημα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία (πλην του ακινήτου στο οποίο διαμένουν)...
Τέλος, υπάρχει και επιμήκυνση της προθεσμίας εξόφλησης πληρωμής από τις 40 στις 80 ημέρες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου