Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΜΑΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9-1-12



Η επόμενη συνέλευση θα πραγματοποιηθί τη Δευτέρα, 9-1-2012, στις 6 μ.μ. στο πρώην
«ούζου μέλαθρο».
Να είμαστε όλοι εκεί για να εκλέξουμε τη νέα συντονιστική ομάδα
Να φέρουμε φωτοτυπίες των ταυτοτήτων μας, με δείγμα υπογραφής για να γίνει
επίσημα η εγγραφή στην ιστοσελίδα.
Το Δίκτυο είναι μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από την πόλη της Λαμίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νομού Φθιώτιδας που ως στόχο έχει μία διαφορετική, εναλλακτική οικονομία η οποία δεν θα βασίζεται στο χρήμα αλλά στην άμεση ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.
Αν και υπήρχε ως ιδέα εδώ και χρόνια σε μερικούς από εμάς δεν είχε ως τώρα υλοποιηθεί. Είμαστε όμως ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα καταφέρνουμε να την πραγματοποιήσουμε. Τα σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα της παρούσας οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε με δραματικό τρόπο καθώς και η συνάντηση με άλλους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούσαν μία λύση εξόδου από το σημερινό δυστοπικό περιβάλλον, μας οδήγησε στο συμπέρασμα της επιτακτικής ανάγκης της δημιουργίας ενός τέτοιου Δικτύου το οποίο θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι προχωρήσαμε στην συγκρότησή του και διαπιστώνουμε μέχρι τώρα πως αυτή μας η κίνηση έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από μεγάλο μέρος των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να εγγραφούν ως μέλη, διευρύνοντας τον χώρο και τις δραστηριότητες του Δικτύου
.
Σκοπός μας είναι μία οικονομία εναλλακτικής μορφής από αυτή του καπιταλιστικού εγχρήματου οικονομικού μοντέλου που βασιζόμενο στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην κερδοσκοπία και στον άκρατο πλουτισμό, απειλεί την συνοχή της κοινωνίας οδηγώντας την σε δύσβατα και αδιέξοδα μονοπάτια απόλυτης εξαθλίωσης και φτώχειας. Έτσι μπροστά στο ρεαλιστικό ενδεχόμενο της πλήρους καταστροφής και στο δυσοίωνο μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν επαναπαυόμαστε και δεν μένουμε αμέτοχοι, αλλά αντιθέτως δραστηριοποιούμαστε με θετικό τρόπο. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ενώνουμε τις θελήσεις μας, ανακαλύπτουμε ξανά την ανθρωπιά μας, νοιαζόμαστε και παλεύουμε όχι μόνο για το ατομικό μας συμφέρον αλλά και για το συλλογικό, έχοντας την πεποίθηση πως το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο και συνδιαμορφώνουμε τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες θέλουμε να ζήσουμε.
Το Δίκτυο λειτουργεί στην βάση της ισότητας, της ισοτιμίας και της ισηγορίας. Αποτελείται από τα μέλη του τα οποία είναι όλα ανεξαιρέτως, ίσα μεταξύ τους και οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες της γενικής του συνέλευσης. Λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζεται από τις ανοιχτές διαδικασίες αλλά και από την πρόσβαση στην ενημέρωση όλων των μελών για τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του. Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη προάγουν την κοινωνικότητα και συμβάλλουν στην δημιουργία εκείνων των συνθηκών που προωθούν και οδηγούν στην ικανοποίηση του συλλογικού καλού.
Το Δίκτυο επομένως αναφέρεται και αφορά όλους. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Σε ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, σε άνεργους που θέλουν να καλύψουν κάποιες από τις βασικές τους ανάγκες, σε παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές. Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και την τοπική κοινωνία. Γιατί όλοι μας αποτελούμε ένα αλληλένδετο σύνολο ανθρώπων όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλον. Σε αυτό το σύνολο κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν περιθωριοποιείται, αλλά όλοι είναι χρήσιμοι και όλοι έχουν τον χώρο ύπαρξής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου