Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αμφισσα Καρναβάλι 2012: Η νύχτα των στοιχειών της Χάρμαινας (φωτορεπορτάζ+ video))


Μια πραγματικά  λαϊκή καρναβαλική γιορτή, που αναβιώνει ένα πατροπαράδοτο  θρύλο της Αμφισσας. 
Το στοιχειό της Χάρμαινας, είναι ο άτυχος Κωνσταντης που στοίχειωσε, και κατέφυγε στο λημερι του την πηγή της Χάρμαινας και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων αλλά και ο προστάτης των βυρσοδεψων, παραδοσιακό επάγγελμα της περιοχής. Η  δραματική αναπαράσταση του λαικού δρώμενου στην Αμφισσα το Σάββατο βράδυ της Αποκριας που ονομαζεται 'Η νυχτα των στοιχειών της Χάρμαινας'  πραγματικά μας εντυπωσίασε  για τη γνησιότητα, το κέφι και τη  μαζική συμμετοχή των κατοίκων στη γιορτή.  

 Καθώς  τα στοιχειά (ξωτικά, νεράιδες, ξυλένιοι, αχυρένιοι, αράπηδες)   μόλις νυχτώσει κατεβαίνουν μέσα στις μαύρες φορεσιές τους  κρατώντας αναμμένες δάδες, και  χοροπηδώντας στους ήχους από αυτοσχεδια νταούλια  από τενεκέδες στην πόλη επικρατεί  μια μυστηριακή και υποβλητική ατμόσφαιρα.

 Το 'στοιχειό της Χάρμαινας',  ξεκινάει από την συνοικία Χάρμαινα όπου βρίσκονται τα παλιά ταμπάκικα, και με συνοδεία εκατοντάδων μεταμφιεσμένων κατεβαίνει τα σκαλιά του Αη Νικόλα και  φτάνει στη πλατεία της Άμφισσας όπου συναντά και αναμετράται με τα δύο άλλα μεγάλα στοιχειά της πόλης, αυτά της Τέχολης και του Γκιριζιού,και βγαινει νικητής. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί με μουσική, χορό και άφθονο κρασί. 

 
 Μια  καταπληκτική εμπειρία!
 Περισσότερα στοιχεία για το στοιχειό της Χάρμαινας  http://www.amfissa.gov.gr
Δεστε περισσότερες φωτο





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου