Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

'Στρίβειν δια του αρραβώνος' από το Δήμαρχο Λαμίας με την πρόταση για μεταφορά του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Φρατζόμυλο

 Στις 22 Δεκεμβρίου 2009 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας  αποφασίζεται η σύσταση ΝΠΔΔ  με την επωνυμία "ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΔΉΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ'. Το Μουσείο αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο του παλαιού Νοσοκομείου  και να διοικείται από 9μελές ΔΣ. Για την επίτευξη των σκοπων του προβλέπονταν η σταθερή συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες και κυρίως  με την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Οπως τόνιστηκε,   με  αυτή την απόφαση ικανοποιείται   με καθυστερηση χρόνων ένα αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων , ένα οφειλόμενο χρέος τιμής στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να γνωρίσει  και να διδαχτεί  από το παράδειγμα  των αντιστασιακών. Η ΄ιδρυση του  Μουσείου αποτελεί ταυτόχρονα χρέος και τιμή για τη  Λαμία  γενέτειρα του ηγέτη του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και  την περιοχή της  Φθιώτιδας η οποία κατά το χρονικό διάστημα 1940-1945 υπήρξε τόπος αγώνων και μεγαλείου.
 Ο  ίδιος ο Δήμαρχος Λαμίας  Γιώργος Κοτρωνιάς  χαρακτήρισε  την απόφαση  ιστορική και δεσμεύτηκε  ότι  το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  θα είναι έτοιμο λειτουργήσει  σε λίγους μήνες..
.Αυτά για την ιστορία.  Οταν χαιρετίσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλοι εμεις που θεωρούμε ότι οι διαχρονικες αξίες της Εθνικής Αντίστασης είναι πολύτιμη παρακαταθήκη μας, ενα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου που πρέπει να διαφυλαχτεί με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια  γνωρίζαμε  ότι μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πιθανές αντιδράσεις στο 'ανατρεπτικό περιεχόμενο της μνήμης'.  Είμασταν όμως πεπεισμένοι  ότι είχαμε το δίκαιο με το μέρος μας  και  την υποχρέωση   να δώσουμε τους  ιδεολογικούς αγώνες που χρειάζονται και να πείσουμε τους διστακτικούς.
 Από τότε πέρασαν πάνω από δυο χρόνια. Ο Δήμος Λαμίας διαμόρφωσε και παραχώρησε κάποιες αίθουσες στο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου αν και  υπάρχουν ακόμα    ελλείψεις  και ιδιαιτερα χρειάζεται διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.  Το 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο δεν συσταθηκε ακόμα αλλά σε σχετική ερώτηση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ο Δήμαρχος  μας καθυσηχασε ότι όλα προχωράνε και σύντομα η απόφαση θα υλοποιηθεί. Το διάστημα αυτό το Μουσείο Εθνικης Αντίστασης άρχισε να στήνεται με υλικό που παραχωρήθηκε από την ΕΔΙΑ και με την ανιδιοτελή προσφορά καί φροντίδα κάποιων συμπολιτών μας.
Από τη μεριά του Δήμου υπήρχαν  καθυστερησεις.  Η ανησυχία μεγάλωσε όταν άχισαν  οι πρώτες  κρουσεις να  αποσπάσει ο Δήμος το 1/3 του χώρου  που είχε επισκευαστεί και παραχωρηθεί στο Μουσείο για να  τις χρησιμοποιήσει για άλλες δραστηριοτητες. Λες και δεν υπάρχουν τόσες άλλες άδειες αίθουσες  στο κτίριο .... Και ξαφνικα έρχεται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο  η πρόταση για μεταφορά του Μουσείου Εθνικλης Αντιστασης  σε κάποιο κτίριο  στο Φρατζόμυλο. Ας σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τονιστεί ότι το Μουσείο πρέπει να γίνει σε ένα κεντρικό κτίριο στην πόλη και είχε επιλεγεί το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου σαν μια λύση άμεσα υλοποιήσιμη. 
 Είναι φανερό ότι πρόκειται για   μια τακτική υπαναχώρηση  από την αρχική απόφαση του ΔΣ που ουσιαστικά υποβαθμίζει και διαλύει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης,  πριν ακόμα λειτουργήσει.  Είναι  η πρόταση αυτή αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων  προς το Δήμαρχο Λαμίας; Πιθανόν.
 Ομως το "στρίβειν δια του αρραβώνος" δεν είναι υπεύθυνη στάση. Και εχουν γνώση οι φύλακες.... 

 Χαρά Παρμενοπούλου
 Μέλος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ 
και της Δημοτικής Επιτροπής Μουσείων του Δήμου Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου