Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Καθαρή Δευτέρα: 19 χρόνια Νεο Μαγνησιώτικος γάμος



Η Αποκριά που έρχεται μαζί με την Άνοιξη, με την μεγάλη διάρκειά της με τα τόσα έθιμα που αναβιώνουν σε κάθε γωνιά με τον ερχομό της   αποτελεί για τον ελληνικό λαό περίοδο χαράς, διασκέδασης και γλεντιού. Είναι μια γιορτή με πανάρχαιες ρίζες.
Στην Νέα Μαγνησία Λαμίας, όπου συναντώνται μετά το1929 οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 με τους Ρουμελιώτες,  δημιουργείται  μια νέα πραγματικότητα.
Ο Νέο – Μαγνησιώτικος Γάμος κάθε Καθαρή Δευτέρα  περιγράφει όμορφα, μέσα από φανταστικούς και εύθυμους ως επί το πλείστον  διαλόγους, αυτήν την νέα πραγματικότητα. Περιγράφει δηλαδή την αρνητική   αρχικά υποδοχή  των Μικρασιατών  από τους ντόπιους,   τους  γάμους   Μικρασιατών και ντόπιων, το μπόλιασμα και την συμπόρευση τους. Σε κάποιες σκηνές βέβαια  κάνει ένα γρήγορο πέρασμα στην σύγχρονη πραγματικότητα με πολιτική σάτιρα.

Η χρονική περίοδος στην οποία  αναφέρεται  το σενάριο του Γάμου, είναι η δεύτερη  δεκαετία  από την Μικρασιατική τραγωδία,  οι ενδυμασίες  που χρησιμοποιούνται  δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη περίοδο, είναι παραδοσιακές ενδυμασίες  (για  Ρουμελιώτες και  Μικρασιάτες),  συμβολικά και για να τονιστεί η διαφορετικότητα.
Πηγές άντλησης  στοιχείων  για να κτιστεί η παράσταση του Νέο Μαγνησιώτικου Γάμου, υπήρξαν  οι  Μικρασιάτες συγγραφείς  Μηλιώρης και  Κλεάνθης, που έγραψαν για τα ήθη και έθιμα του γάμου.Στοιχεία έδωσαν επίσης κάτοικοι της Νέας Μαγνησίας ( Μικρασιάτες  και Ρουμελιώτες) οι οποίοι στήριξαν επιπλέον τον Νέο Μαγνησιώτικο  Γάμο με κάθε τρόπο. Τον ανέδειξαν σε μια εκδήλωση  ξεχωριστή,  που την  περιμένει και την  τιμά με την παρουσία του το Λαμιώτικο κοινό. Μια εκδήλωση   ποιοτική, αξιόλογη, διαφορετική κάθε χρονιά,  που  σκορπάει  γέλιο, θυμίζει πολλά στους παλαιότερους, γνωρίζει πολλά στους νέους, συγκινεί, προβληματίζει, περνάει μηνύματα, και αναδεικνύει  τον πολιτισμό της  συνοικία μας.
Το Νέο – Μαγνησιώτικο Γάμο από τον πρώτο χρόνο αγκάλιασε ο Δήμος Λαμίας και τον ενέταξε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του, ως το μόνο παραδοσιακό δρώμενο στην πόλη.
Η ομάδα του  Νέο- Μαγνησιώτικου Γάμου αποτελεί τον  προπομπό στην  παρέλαση  του καρναβαλιού της Λαμίας. Κρατάει τον παραδοσιακό  χαρακτήρα (κάτι που κυριαρχούσε παλαιότερα  στο καρναβάλι) και προσκαλεί στο Γάμο της Καθαρής Δευτέρας.
 Η παράσταση του Γάμου αρχίζει στις 10 : 30 και γίνεται στον προαύλιο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου.
Σε περίπτωση βροχής ή υπερβολικού ψύχους η παράσταση  θα πραγματοποιηθεί  στις 10,30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην οδό Λεωνίδου 11.
Και επειδή  γάμος χωρίς γλέντι και φαγοπότι δεν γίνεται, θα ακολουθήσουν τα « Κούλουμα » με καλομαγειρεμένα νηστίσιμα, μπόλικο κρασί, μουσική και χορό.
Από αυτούς που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους ζητάμε να βάλουν το χειροκρότημα, το γέλιο το κέφι και την όρεξη.
Σας περιμένουμε.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου