Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΑΙΝΙΑΝΕΣ: Πασχαλόγιορτα 2013 στην Υπάτη (φωτορεπορτάζ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Πασχαλόγιορτα 2013 στην Υπάτη. Την Τετάρτη της  Διακαινησίμου από το πρωί, όπως γινόταν από τα προπολεμικά χρόνια ακόμη, 100 και πλέον Αρσαλιώτες – από 5 έως 75 ετών – ξεκίνησαν «εν πομπή και οργάνοις» από την πλατεία της Υπάτης, ανηφορίζοντας για τη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλή). Η διαδρομή στο εκκλησάκι της Αρσαλής, είναι μια δύσκολη και απροσδόκητα όμορφη διαδρομή, καθώς το μικρό μονοπάτι σκαρφαλώνει στη δυτική πλαγιά του Ψηλαϊνού και φτάνει στην επιβλητική σπηλιά, όπου υπάρχει μικρό σπηλαιώδες εκκλησάκι. Μετά τον Εσπερινό οι
προσκηνητές – Αρσαλιώτες διανυκτέρευσαν τρώγοντας και πίνωντας γύρω από την μεγάλη φωτιά ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη και ρίχνοντας πυροτεχνήματα.
Το πρωί της Πέμπτης μετά τη Θ.Λειτουργία, με την ασταμάτητη βροχή να κάνει το «Γολγοθά της Υπάτης» – κατάβαση των Αρσαλιωτών ακόμα πιο δύσκολο,  πραγματοποιήθηκε Αγιασμός στην Πλατεία Αινιάνων της Υπάτης με την παρουσία πλήθος κόσμου.
Παράλληλα, την Υπάτη επισκέφθηκαν μέλη της Ακαδημίας Χορού Parthenon από την Γαλλία – Παρίσι με σκοπό τη συμμετοχή τους από κοινού με το χορευτικό του Συλλόγου «Αινιάνες» στο έθιμο της Αρσαλής, με παρουσίαση των Χορών της Υπάτης στην πλατεία των Αινιάνων. Όμως οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες της ημέρας, μπορεί να μην εμπόδισαν τους Αρσαλιώτες να ανέβουν στη σπηλιά αλλά δεν βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των χορών στην πλατεία και το γλέντι των Αρσαλιωτών. Παρόλα αυτά, τα μέλη της Parthenon Académie de Danse είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος στην Υπάτη καθώς και το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης μαθαίνοντας παράλληλα για την πλούσια ιστορία της πόλης. Ακολούθησε κοινή πρόβα με το χορευτικό του Συλλόγου «Αινιάνες» με την επίβλεψη και καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου των «Αινιάνων» Αποστόλη Πουγκακιώτη. Στη συνέχεια ο Σύλλογος «Αινιάνες» είχε ετοιμάσει τραπέζι με πλούσιες παραδοσιακές λιχουδιές μαγειρεμένες από τις γυναίκες εθελόντριες του Συλλόγου. Ευχόμαστε να μας δωθεί η ευκαιρία στο μέλλον να χορέψουμε από κοινού και στη «σκηνή». Μια νέα συνεργασία – φιλία μεταξύ των δύο συλλόγων επισφραγίστηκε και έπεται συνέχεια.
Επίσης, την Τρίτη 7/5 προηγήθηκε η αναβίωση της Μαγιάτικης φωτιάς. Μικροί και μεγάλοι «γιορτάσανε τον Μάη» - χορεύοντας και τραγουδώντας γύρω από τη φωτιά αψηφώντας τις πύρινες φλόγες περνώντας από πάνω τους. Την Παρασκευή 10/5 η λειτουργία στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής – Σαραντάρι – λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών – αναβλήθηκε για την Κυριακή 19 Μαίου. Παρόλα αυτά έγινε Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ.Νικολάου Υπάτης. Επιπλέον, κατά το «πρόγραμμα» πραγματοποιήθηκαν η Θ.Λειτουργία στο Μετόχι του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη στην Υπάτη καθώς και ο εορτασμός του Πολιούχου Υπάτης Αγ. Ηρωδίωνα.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να συνεορτάσουμε τα Πασχαλόγιορτα στην Υπάτη!
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ- ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΤΗΣ  «ΑΙΝΙΑΝΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου