Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Δήμος Στυλίδας ( φωτορεπορτάζ)




Αποψη της Στυλίδας από Αγία Μαρίνα
    Ο Δήμος Στυλίδας  με έδρα τη Στυλίδα,το εμπορικό λιμάνι της Φθιώτιδας καταλαμβάνει το Ανατολικό τμήμα του Νομού και εκτείνεται  κατά  μήκος του Μαλιακού κόλπου. Παραλιακά αρχίζοντας από το γραφικό ψαροχώρι της Αγίας  Μαρίνας με την σιδερένια γέφυρα πάνω από το  λιμάνι, το ομώνυμο εκκλησάκι και τις  ψαροταβέρνες, συναντάμε τη Στυλίδα την έδρα του Δήμου. Η Στυλίδα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Όθρυος και καταλήγει στο λιμάνι   με τα ψαροκάικα και τα εμπορικά καράβια. 
  Την πόλη αποκόβει από το λιμάνι η Εθνική οδός.  Με την ολοκλήρωση όμως της ΠΑΘΕ η παράκαμψη της Στυλίδας , θα δώσει τη δυνατότητα για ενοποίηση του χώρου.  Εδώ οι κάτοικοι ασχολούνται κύρια με την καλλιέργεια της ελιάς ενώ ακόμα υπάρχουν παραδοσιακοί ψαράδες με τα καΐκια τους.  Επισκεφτείτε στη κεντρική πλατεία απέναντι από το λιμάνι με τα καφέ και τα ουζερί , την ψαραγορά όπου μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές και περπατήστε  στο παρακείμενο  "Πάρκο του Λαού", χώρος αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Παραλία Αγίου Γεωργίου
 
    Συνεχίζοντας παραλιακά  σε μια διαδρομή γεμάτη λιόδεντρα συναντάμε        τα καλοκαιρινά θέρετρα της Κουβέλας,  του Καραβόμυλου, της   Παραλίας Ραχών με τα μπαράκια και καφέ, του Αχλαδιού με τα παραδοσιακά ουζερί.  Στην παραλία του Αχλαδιού στο σημείο που ο Αλμυροπόταμος εκβάλλει στη θάλασσα σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος.

Παραλία Ραχών
 Συνεχίζοντας τη διαδρομή ανάμεσα στα λιόδεντρα συναντάμε την παραλία της   Πελασγίας.  με τον υγρότοπο της Σουβάλας και λίγο πιο πέρα  την  όμορφη πλαζ του Αη Γιώργη με τα αλμυρίκια. Ο παραλιακός δρόμος καταλήγει στο λιμάνι της Γλύφας με τις  αμμουδερές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά. Από εδώ  μπορείτε με πορθμείο να περάσετε στον Αγιόκαμπο  στην απέναντι Βόρεια Εύβοια. Πριν και μετά τη Γλύφα υπάρχουν πολλές μικρές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και άσπρο βότσαλο, όπως η παραλία «Δρυμάρια» .ο Φανός κ.α.  Η Γλύφα έχει αναπτυχθεί τουριστικά και υπάρχει υποδομή από  πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια,  καφέ-μπαρ και  ψαροταβέρνες.  

Αχλάδι; ψάρεμα στο λιμάνι
  Στο εσωτερικό  του Δήμου Στυλίδας , συναντάμε τις καταπράσινες ορεινές κοινότητες με την υπέροχη θέα στο Μαλιακό: το  Αυλάκι, Λογγίτσι,  Νεράιδα,  Αχινό,  τις Ράχες (αρχαία Αλόπη), την  Παλαιοκερασιά, τη Σπαρτιά με τη μονή της Αγίας Παρασκευής,  το Βαθύκοιλο, τους  Μύλους Πελασγίας και τέλος την Πελασγία με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις ανοιχτές πλατείες και τις βρύσες με το κρύο νερό. 

Η σιδερένια γέφυρα στην Αγία Μαρίνα

   Περπατήστε πάνω στη σιδερένια γέφυρα της Αγίας Μαρίνας, επισκεφτείτε τα ερείπια των αρχαίων τειχών στη Στυλίδα (αρχαία Φάλαρα) , τον αρχαιολογικό χώρο στο Φανό της Γλύφας, και  τα ερείπια του  τείχους απο τον οχυρωματικό περίβολο της αρχαίας πόλης, της Κρεμαστής Λάρισας ή Πελασγίας. Επίσης, το Μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στην Πελασγία, το μοναστήρι του Αϊ Βλάση και τη μονή του Αγίου Γεωργίου Μύλων. Και μην ξεχάσετε να κάνετε πολλές βουτιές  στις παραλίες, να ψαρέψετε, να γευτείτε φρέσκο ψάρι με συνοδεία από  παραδοσιακό τσίπουρο , να αράξετε με τις ώρες κάτω από τον ήλιο  και να  ξενυχτήσετε πίνοντας το ποτό σας  στα πολύβουα  παραλιακά μπαρ.
                Οι παραλίες του Μαλιακού κόλπου  μπορούν να προσφέρουν πολλές απολαύσεις και να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών αρκεί  να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη σωτηρία του από τη ρύπανση, τις καταπατήσεις και την περιβαλλοντική υποβάθμιση . 
Γλύφα: Παραλία Δρυμάρια

Παραλία Βαθύκοιλου: παραδοσιακοί ψαράδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου