Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Μουσείο ΄Αρτου και Μουσείο Επαγγελμάτων, Αμφίκλεια


Το Μουσεία Άρτου και το Μουσείο Επαγγελμάτων ,είναι εθνογραφικά Μουσεία που συστεγάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης.
Στο Μουσείο Επαγγελμάτων εκτίθεται μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων του παρελθόντος ( εργαλεία, σκεύη), που βοηθούν τον επισκέπτη να γνωρίσει τον παλιό τρόπο ζωής στην περιοχή και τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων που τείνουν να εκλείψουν.

Στο Μουσείο Άρτου (www.breadmuseum.gr, μοναδικό στην Ελλάδα, θα μάθετε την ιστορία και τα είδη του ψωμιού. Ειδικότερα στις αίθουσες του Μουσείου υπάρχουν θεματικές ενότητες με εικόνες και
αναπαραστάσεις για την καλλιέργεια σιτηρών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και τους κύκλους παρασκευής του ψωμιού. Ο επισκέπτης θα μυηθεί στη διατροφική και συμβολική σημασία του ψωμιού «Στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου» όσο και «Στον κύκλο του χρόνου» μέσα από τις ομώνυμες εκθεσιακές ενότητες, σε αναφορά με το τοπικό παράδειγμα της καθημερινής ζωής, τις τελετουργίες και τις γιορτές στην Αμφίκλεια. 
 Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αμφίκλειας " Δαδιώτικη Εστία", που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, διοργανώνει κάθε δύο χρόνια την ΄Εκθεση Ψωμιού στις 21 Νοεμβρίου ,  ημέρα τοπικής γιορτής της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Στην έκθεση θα δείτε ψωμιά και αρτοσκευάσματα (πίτες,γλυκίσματα, τραχανάς, χυλοπίτες) από την καθημερινή διατροφή των κατοίκων αλλά και ψωμιών διαφόρων ειδών που παρασκευάζονται για θρησκευτικές γιορτές και επετείους.
 Ανοιχτά  καθημερινά Τρίτη- Παρασκευή ώρα 10πμ -14μμ, Σαββατοκύριακα: 10π.μ.-16μ.μ.
Tηλ.: +30 22340 23044)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου