Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Νέες ταινίες της εβδομάδας: " ΜΙΚΡΗ ΑΓΓΛΙΑ"




Κριτική  ταινίας από τον  Στράτο Κερσανίδη

ΜΙΚΡΗ ΑΓΓΛΙΑ. Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση
Η «Μικρά Αγγλία», είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Δεκαετία του 1930 στην Άνδρο, η Μίνα, έχει δύο κόρες που θέλει να τις παντρέψει, αδιαφορώντας για τα αισθήματα και με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό συμφέρον. Έτσι η Μόσχα, που ονειρεύεται να φύγει από το νησί και να γλυτώσει από τη μοίρα των γυναικών, βρίσκεται παντρεμένη με τον καπετάνιο Σπύρο Μαλταπέ, ενώ η Όρσα παντρεύεται με τον καπετάνιο, Νίκο Βατοκούζη. Μόνο που η Όρσα, για πολλά χρόνια είναι κρυφά ερωτευμένη με τον άνδρα που παντρεύτηκε η αδελφή της. Τα κρυμμένα πάθη πυροδοτούνται και η ισορροπία της οικογένειας υπονομεύεται.
Ο Παντελής Βούλγαρης σκηνοθετεί ένα δράμα εποχής, μια ηθογραφική ταινία με λιτότητα και αργούς ρυθμούς. Με την υποστήριξη της εξαιρετικής φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή, ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει στην Άνδρο του 1930, με τρόπο απολύτως πειστικό. Καταφέρνει δε, κι αυτό είναι το μέγα επίτευγμα, να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, έναν κόσμο φουρτουνιασμένο κι ανήσυχο, έναν κόσμο συγκρούσεων πάθους και έρωτα. Και είναι ένας λυγμός που κινείται υπογείως αυτός που κατατρώει τα σωθικά των ανθρώπων και πυροδοτεί τις σχέσεις των ανθρώπων.
Ταινία συγκινητική, με στέρεα σκηνοθεσία και υποδειγματικές ερμηνείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου