Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Φθιώτιδα -Στην καρδιά της Κεντρικής Ελλάδας


Η Φθιώτιδα βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Ελλάδας και ανήκει στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Συνορεύει βόρεια με τις ΠΕ  Μαγνησίας, Λαρίσης και Καρδίτσας, δυτικά με τις ΠΕ Ευρυτανίας, νότια με τις ΠΕ Φωκίδας και Βοιωτίας, ενώ ανατολικά χωρίζεται από την απέναντι Εύβοια από τον Ευβοϊκό και τον Μαλιακό Κόλπο. Η συνολική έκταση της  Φθιώτιδας είναι 4.422 τ.χλμ, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με τα  στοιχεία της απογραφής του 2011 ανέρχονται σε 158.220.

Πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι η Λαμία, χτισμένη πάνω σε δυο λόφους, το λόφο του Κάστρου και του Αγίου Λουκά και απλωμένη στη κοιλάδα του Σπερχειού.

 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Η εύφορος Φθία   παρουσιάζει γεωγραφική πολυμορφία, και περιβάλλεται από καταπράσινους ορεινούς όγκους όπως την οροσειρά της Όθρυος,  του Καλλίδρομου, του Τυμφρηστού , των Βαρδουσίων, του Παρνασσού και της Οίτης με τον Εθνικό Δρυμό,  λίμνες, ποτάμια, φαράγγια   και καλλιεργήσιμες πεδινές περιοχές όπως η κοιλάδα του Σπερχειού, το οροπέδιο του Δομοκού και η πεδιάδα της Αταλάντης. Ο Σπερχειός ποταμός  με μήκος 80χλμ, πηγάζει από τις χαράδρες του Τυμφρηστού και εκβάλλει στον Μαλιακό Κόλπο σχηματίζοντας  εντυπωσιακό δέλτα. Επίσης, στους πρόποδες της Οίτης πηγάζει ο Γοργοπόταμος με την ιστορική γέφυρα και τα γάργαρα νερά από τα οποία υδρεύεται η Λαμία.  Προστατευόμενες περιοχές NATURA είναι το Πλατανόδασος του Σπερχειού, το δέλτα του Σπερχειού και ο Εθνικός Δρυμός Οίτης.

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ 

 Εδώ  το πράσινο των ελαιόδενδρων και των πεύκων σμίγει με το γαλάζιο της θάλασσας  και προσφέρει  ευκαιρίες για κολύμπι,  ψάρεμα και ιαματικά λουτρά.  Η Φθιώτιδα διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή  με ωραίες παραλίες  κατά μήκος του Μαλιακού  κόλπου και του Βόρειου Ευβοϊκού (Γλύφα, Πελασγία με την γραφική παραλία του Αγίου Γεωργίου, Αχλάδι, Παραλία Ραχών, Καραβόμυλος, Καμένα Βούρλα, με την παραλία Ασπρονέρι, Άγιος Κωνσταντίνος, Αρκίτσα, παραλία Λιβανατών,  Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Σκάλα Αταλάντης,  Προσκυνάς, Μαλεσίνα, Λάρυμνα).Τα θέρετρα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Βόρειου Ευβοϊκού  και Μαλιακού κόλπου  συνδυάζουν ιδανικά το βουνό   τη θάλασσα.Στη παραλιακή ζώνη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από  ξενοδοχειακές μονάδες, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια,  παραλίες για κολύμπι, οργανωμένες πλάζ, καφετέριες και ψαροταβέρνες.

 Το κλίμα χαρακτηρίζεται ψυχρό στα ορεινά μέρη, ενώ στα παράλια ήπιο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.  

 ΠΡΟΪΌΝΤΑ

Κατ εξοχήν γεωργική περιοχή με εξαιρετικής ποιότητας  γεωργικά προιόντα όπως ελιές λάδι, κρασί, μέλι, κηπευτικά, ρύζι, σιτηρά.  Ορυκτός πλούτος  με κίνδυνο για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (μεταλλεία Οίτης, βιομηχανική περιοχή Λάρυμνας όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ)

Επίσης, αρκετές ιχθυοκαλλιέργειες με  επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη.



 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι ορεινές πλαγιές με τα έλατα  είναι διάσπαρτες με γραφικά  χωριά πολλά από τα οποία έχουν αναπτύξει αγρροτουριστικές δραστηριότητες (Παύλιανη, παραδοσιακός οικισμός Αμφίκλειας, Ελάτεια, Υπάτη, Μενδενίτσα, Πλατύστομο κλπ) όπου βρίσκει κανείς καταλύματα και παραδοσιακές ταβέρνες. Ο επισκέπτης μπορεί εδώ να απολαύσει το χειμώνα  εκδρομές στα πυκνά δάση και στα φαράγγια. Για τους λάτρεις του σκι  σε κοντινή απόσταση από την Αμφίκλεια βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ( πίστα Φτερόλακκα σε υψόμετρο 1.800 μέτρα). Επίσης, από τη Ράχη Τυμφρηστού στη Δυτική Φθιώτιδα μπορεί κανείς να φτάσει σύντομα στο χιονοδρομικό κέντρο  στο Βελούχι στο γειτονικό Καρπενήσι.

Εθνικός Δρυμός Οίτης- περιηγητικά μονοπάτια

Η οροσειρά της Οίτης απλώνεται στα όρια της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, ενώ η υψηλότερη κορφή είναι ο Πύργος (2.152 μ.). Η περιοχή εμφανίζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία σε χλωρίδα με συνολικά πάνω από 1.200 είδη φυτών, από τα οποία τα 90 είναι ενδημικά και τα 16 ανήκουν αποκλειστικά στη Στερεά Ελλάδα, ενώ παράλληλα συντηρεί και μια πλούσια πανίδα που αποτελείται από ζαρκάδια, αγριόγιδα, λύκους, αλεπούδες, αγριογούρουνα, κ.α.. Στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης βρίσκεται και το φαράγγι του Ασωπού που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής φυσιολατρικές διαδρομές.

Επίσης αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το οικοσύστημα του Νοτιοανατολικού Εθνικού Δρυμού Παρνασσού-Δάσους Τιθορέας και το όρος Καλλίδρομο με την λίμνη Νευρόπολης του Τοπικού Διαμερίσματος Παλαιοχωρίου Δωριέων, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικού κάλλους τοπίο και με εύκολη πρόσβαση.Τέλος στο νομό Φθιώτιδας καταγράφονται περιηγητικά μονοπάτια και διαδρομές φυσικού κάλλους όπως π.χ. το φαράγγι της Βαρσάμως στην Αμφίκλεια.

  

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 


Η  Φθιωτική γη  διαθέτει ένα ακόμα πλεονέκτημα, τις φημισμένες ιαματικές πηγές, στις οποίες κάθε χρόνο επισκέπτονται πολλοί  επισκέπτες. όπως τα Λουτρά των Καμένων Βούρλων, Λουτρά Κονιαβίτη, τα  Λουτρά των Θερμοπυλών στον ιστορικό τ΄λοπο των Θερμοπυλών, Λουτρά Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια), τα Λουτρά Υπάτης, Λουτρά Πλατυστόμου και τις Λουτροπηγές Δομοκού.  






ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Φθιώτιδα είναι συγκοινωνιακός κόμβος μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας. Διασχίζεται σε όλο της το μήκος από τον ΠΑΘΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.  Επίσης, υπάρχει τακτική θαλάσσια σύνδεση από το  λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου με  τις Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), Από την Αρκίτσα συνδέεται με πορθμείο με την Εύβοια (Αιδηψό) και από τη Γλύφα με πορθμείο με τη Βόρεια Εύβοια (Αγιόκαμπος).


 Αξίζει κανείς να την γνωρίσει  οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου