Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ανάβαση στο Γουλινά (1467μ) από την Άνω Καλλιθέα Σπερχειάδας

“Τι θέλει πάλιν η Άνοιξη... Τι να μας φέρει ακόμα...” λέει η Μαρία Πολυδούρη. Τι θέλουν οι μυρωδιές της ανθισμένης κορομηλιάς, που μας χτυπούν απαλά τη μύτη και την καρδιά… Κι όμως, το έχουμε ανάγκη, και προσδοκούμε αν θέλετε, όσοι ανεβαίνουμε στα βουνά, να «μεθύσουμε» με τα αρώματα της φύσης - τα έχει πλούσια η άνοιξη αυτά - και να διώξουμε  μακριά από το μυαλό αυτό το «ξεφτισμένο τσίρκο», που συμβαίνει γύρω μας.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Αμφίκλεια-Καρναβάλι 2014: Αποκριάτικο Χέι

Θεού θέλοντος, καιρού μη πολυεπιτρέποντος, αλλά Αμφικλειώτη (των) επιμένοντος, πραγματοποίηθηκε με τον καλλίτερο τρόπο η μεγάλη αποκριάτικη φωτιά (Χέϊ) στο Δαδί και έτσι το χάρηκαν συμμετέχοντας, κάτοικοι και επισκέπτες.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Λαμιώτικο Καρναβάλι 2014: Εικόνες από τη παρέλαση των καρναβαλιστών


Με καλό καιρό, αρκετό κόσμο που βγήκε έξω να χαζέψει και   κεφάτα γκρουπ  καρναβαλιστών  που  δημιουργούσαν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα η σημερινή παρέλαση των καρναβαλιστών στη Λαμία.   ΄Όλα καλά  αλλά   κάπως φτωχή και άχρωμη μας φάνηκε η  παρέλαση.   ΄Οχι γιατί δεν υπήρχαν άρματα ...απλά ήταν   εμφανής η απουσία  κάποιας σάτιρας της επικαιρότητας από τα περισσότερα γκρουπ - που είναι το αλατοπίπερο της Αποκριάς-  και αρκετά  έντονη η  παρουσία των πανό των χορηγών -επιχειρήσεων.
Γενικά είδαμε ένα όμορφο θέαμα αλλά μέχρι εκεί.
 Και του χρόνου !

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Λαμία- Απόκριες 2014. Σάββατο πρωί και η πλατεία ήταν γεμάτη (φωτορεπορτάζ)


Σάββατο πρωί  στο κέντρο της Λαμίας.
Λιακάδα  και η πλατεία  ήταν γεμάτη με το νόημα από που είχε κάτι από Απόκριες και ξεγνοιασιά.Τα προβλήματα από Τρίτη... Στη Ρήγα Φεραίου το αδιαχώρητο και πολλά Happenigs, λίγο πιο πέρα η παραδοσιακή καμήλα έκανε τη βόλτα της, στο Πάρκο  χορός μουσική και πρωτότυπα δρώμενα με ... αγάλματα.

Καλό μήνα! Μήπως ξεχάσατε να φορέσετε Μάρτη;

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Ο "Μάρτης" φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του.